Het verhaal van Julie

Caritas International België Het verhaal van Julie

Isabel Corthier – Julie heeft een droom en wil die ook waarmaken, ondanks de moeilijkheden.

Isabel Corthier – Julie heeft een droom en wil die ook waarmaken, ondanks de moeilijkheden.

28/08/2019

“Later wil ik leerkracht worden”

Julie is nog geen negen en ze geeft al les. Elke zaterdag. Aan haar schoolbord op het terrasje van het appartement in Beiroet waar ze met haar mama woont. Daar geeft ze rekenen en Frans aan haar ingebeelde klasje.

Julie is nog geen negen en ze geeft al les. Elke zaterdag. Aan haar schoolbord op het terrasje van het appartement in Beiroet waar ze met haar mama woont. Daar geeft ze rekenen en Frans aan haar ingebeelde klasje.

“Later wil ik leerkracht worden,” zegt Julie met fonkelende ogen. En ze is ervan overtuigd dat ze dat ook gaat worden. Ze moet er wel hard voor werken, want ze kan op school niet altijd goed volgen. Daarom gaat ze nu al twee jaar naar de bijlessen van Caritas, beter bekend onder de naam “After School programma”.

Hulp na schooltijd

In After School krijgt Julie hulp bij het huiswerk, studiebegeleiding en bijlessen. Na schooltijd, van gespecialiseerde leerkrachten. Net als honderden andere jongens en meisjes die kampen met leermoeilijkheden.

Dit onderwijsproject van Caritas doet wonderen voor de kinderen. Ze halen hun leerachterstand in, hun talenkennis wordt beter en ze ontwikkelen nieuwe vaardigheden. Zo krijgen ze meer geloof in zichzelf, hun mogelijkheden en hun toekomst. De kinderen bloeien helemaal open. Dat is ook wat er met Julie gebeurd is.

Sterke leerlingen

Julie was een muurbloempje. Rita Sleiman, Julies lievelingsjuf, weet nog goed hoe het kleine meisje twee jaar geleden in haar klas kwam. “Julie had veel moeite met taal en begreep niet alles goed”, herinnert juf Rita zich. “Daardoor botste ze op allerlei hindernissen. Ze was ook erg verlegen en bang om de dingen verkeerd te doen.”

Julie had veel moeite met taal en begreep niet alles goed.

- Juf Rita

In After School heeft Julie een kracht in zichzelf ontdekt waarvan ze niet wist dat ze die had. Het verlegen kindje ontpopte zich tot een sterke meid. Ze heeft meer zelfvertrouwen. Haar faalangst is verminderd. Ze durft volwassenen aan te spreken, zelfs in het Frans. Julie is een heel ander meisje nu, zeker van zichzelf en haar grote droom.

Een kwetsbare familie

Haar mama, Ghada, zit middenin een scheiding en zoekt momenteel werk. “Voor een vrouw die niet werkt, is het hier heel moeilijk,” getuigt ze. “Mijn dochter is mijn leven. Ik zou graag willen dat ze verder studeert en een betere toekomst heeft dan ik. Gelukkig is er Caritas en de bijles. Julie kan hier echt haar hart ophalen. En ik zie het verschil. Vaak wordt de menselijke of sociale kant vergeten, maar hier niet,” voegt ze toe.

Mijn dochter is mijn leven. Ik zou graag willen dat ze verder studeert en een betere toekomst heeft dan ik.

- Ghada, mama van Julie

De school begeleidt niet enkel Julie, maar ook haar mama, via informatiesessies en andere activiteiten. Niet zonder trots legt Julie uit: “Als ik iets in het Frans moet lezen, leg ik het ook uit aan mama. Ze leert Frans met mijn schriften.”

Blijven bouwen aan de toekomst

Julie moet wel naar After School blijven gaan. Anders raakt ze weer achterop en is het risico groot dat ze haar droom opgeeft en de school de rug toekeert. En dan gaat ze bijna zeker een hard en moeilijk leven tegemoet.

Elke schooldag werken in Libanon honderden kwetsbare kinderen zoals Julie hard aan hun toekomst. Als zij straks een beter leven hebben, dan is dat dankzij jouw gift.

Caritas International België Het verhaal van Julie
©Isabel Corthier

Achter elk cijfer een verhaal

Caritas International België Het verhaal van Selim

Het verhaal van Selim

De 19-jarige Selim ging naar een gewone school tot hij 11 jaar was. Daarna kwam hij naar de school van Caritas voor kinderen en jongeren…

Lees meer
Caritas International België Het verhaal van Sila

Het verhaal van Sila

Sila moest het tweede leerjaar opnieuw doen en was ontgoocheld. Sinds ze After School volgt, is ze enorm vooruitgegaan. Haar droom om dokter te worden, zoals haar tante,…

Lees meer
Caritas International België Het verhaal van Yaman

Het verhaal van Yaman

Net als de meeste Syrische vluchtelingenkinderen heeft Yaman heel lang geen schoolbanken en leerkrachten gezien. Hij is blij dat hij in Libanon naar school kan,…

Lees meer
Alle verhalen