Oekraïne: humanitaire noodhulp van Caritas

Caritas International België Oekraïne: humanitaire noodhulp van Caritas

De humanitaire toestand in het oosten van Oekraïne is wankel. Caritas biedt noodhulp - Caritas

De humanitaire toestand in het oosten van Oekraïne is wankel. Caritas biedt noodhulp - Caritas

24/02/2022

De dramatische escalatie in Oekraïne ontwricht de levens van duizenden mensen. Onze lokale zusterorganisatie Caritas Oekraïne luidt de alarmbel en zet een humanitaire hulpactie op het getouw. Ook Caritas International België staat de getroffen bevolking, en vooral de gezinnen die hun huis zijn moeten ontvluchten, met de meest dringende hulp bij. Samen met Caritas Oekraïne bezorgen we de eerste noodhulp aan bewoners in het oosten van het land. Maar de situatie verergert per minuut.

“De gebeurtenissen van vanochtend vroeg leiden onvermijdelijk tot een kolossale humanitaire catastrofe. Het is ongelooflijk dat in de 21e eeuw, in Europa, mensen om 5 uur ’s ochtends wakker worden van explosies en het geluid van luchtalarmsirenes”, reageert Tetiana Stawnychy, voorzitter van Caritas Oekraïne op de grootschalige aanslag.

>>HELP MET EEN GIFT VANDAAG

2,9 miljoen mensen in nood

Het Caritas-netwerk maakt zich grote zorgen over de gevolgen van deze militaire invasie voor de Oekraïense bevolking die het al acht jaar uiterst moeilijk heeft. Sinds het begin van deze crisis kwamen al 14.000 mensen om en raakten 1,5 miljoen anderen ontheemd.

De cijfers voor noodbehoeften waren al enorm: “Vóór de aanval waren er al 2,9 miljoen mensen aan beide zijden van de demarcatielijn die humanitaire hulp nodig hadden. Vandaag neemt dat aantal exponentieel toe”, aldus Tetiana Stawnychy.

Aan de zijde van de slachtoffers van het conflict

De mobiele teams van Caritas Oekraïne begeven zich op het terrein om de eerste voedselhulp te bezorgen, verwarmingsbriketten te bedelen en reparatiemateriaal zodat mensen zich kunnen beschermen tegen de ijzige vrieskou. En niet te vergeten: medicijnen en betaalkaarten om warme kleding te kunnen kopen. Het noodhulpprogramma van Caritas Oekraïne zorgt nog voor voedsel, schoon water, onderdak en hygiënekits, en vervoert kwetsbare mensen naar hun familie en veilige gebieden.

De Caritas-organisaties in de buurlanden maken zich klaar: om beschutting te bieden, mensen warme maaltijden, hygiëneartikelen, en brandstof om zich te verwarmen te bezorgen, en om transport naar veilige zones en psychologische bijstand te voorzien.

Het Caritas-netwerk roept de internationale gemeenschap op om de Oekraïense bevolking te beschermen, vooral de meest kwetsbare mensen. Het vraagt toegang tot levensreddende hulp en bewegingsvrijheid voor zij die het geweld ontvluchten.

NOODZAKELIJKE HULP

Caritas International België maakt 50.000 euro vrij uit haar fonds om de lopende operaties te ondersteunen. Caritas heeft dringend jouw steun nodig.

De situatie wijzigt snel en wij kunnen geen actie ondernemen zonder jouw steun. Doe vandaag nog een gift via ons online giftenplatform of op BE88 0000 0000 4141 met de mededeling “4147 Oekraïne”.

Verwant nieuws

Alle nieuwsberichten