Naderende winter maakt Oekraïense bevolking doodsbang

Caritas International België Naderende winter maakt Oekraïense bevolking doodsbang

Een medewerkster van Caritas Oekraïne praat met Raisa Petrovna, in het dorp Tsirkumi in de streek van Charkiv. Dit dorp werd bevrijd na zes maanden Russische bezetting. Gedurende heel die tijd leefde Raisa in de kelder van haar huis. - Caritas Slovakije/Anton Frič

Een medewerkster van Caritas Oekraïne praat met Raisa Petrovna, in het dorp Tsirkumi in de streek van Charkiv. Dit dorp werd bevrijd na zes maanden Russische bezetting. Gedurende heel die tijd leefde Raisa in de kelder van haar huis. - Caritas Slovakije/Anton Frič

17/11/2022

De winter komt eraan in Oekraïne, en het is daar niet uitzonderlijk dat het vriest tot 15 graden Celsius onder nul. Als je dan geen verwarming hebt, dreig je het niet te overleven. De Oekraïners zetten zich dan ook bijzonder schrap.” Aan het woord is Sébastien Dechamps, coördinator noodhulp bij Caritas International. In oktober bracht hij een bezoek aan het westen van Oekraïne en reisde hij ook naar Slovakije en Hongarije, twee buurlanden die veel Oekraïense vluchtelingen opvangen.

In Oekraïne bezocht ik de structuren van Caritas in Uzhhorod en Mukatsjevo, twee steden in het westen van het land. In buurland Slovakije werkt Caritas International dan weer nauw samen met de collega’s in Košice en Prešov. We hebben nu zeer intensieve contacten met de Slovaken.

Dankzij de vrijgevigheid van veel Belgen kan Caritas International erg tastbare inspanningen leveren om de crisis in Oekraïne en diverse buurlanden te helpen opvangen. “Het is belangrijk om af en toe terreinbezoeken af te leggen”, onderstreept Sébastien. “Zo krijg je een veel beter beeld van de toestand en de uitdagingen. We hebben een goeie klik met de collega’s van Caritas Slovakije, die in verhouding niet zoveel steun hadden gekregen uit het buitenland. Het is belangrijk om de persoonlijke relaties met de collega’s daar aan te halen. De Slovaken vangen niet alleen heel wat Oekraïense vluchtelingen op maar sturen ook veel hulpgoederen de grens over. Dat heeft ook te maken met de sterke culturele banden tussen Slovakije en Oekraïne.

Caritas International België Naderende winter maakt Oekraïense bevolking doodsbang

Maar de mensen maken zich ook grote zorgen over de naderende winter. Velen zitten nu zonder verwarming omdat het Russische leger veel infrastructuur heeft gebombardeerd. Dat is erg kwalijk voor de energievoorziening. Als de winter erg hard toeslaat, is het niet uitgesloten dat heel wat Oekraïeners zullen gedwongen zijn om naar andere Europese landen uit te wijken.

coördinator noodhulp bij Caritas International

Caritas International België Naderende winter maakt Oekraïense bevolking doodsbang

Hulpgoederen voor de Oekraïense bevolking. - Caritas Slovakije/Anton Frič

Bombardementen 

Sébastien merkte in de hele regio een grote solidariteit met wat de Oekraïense bevolking is overkomen. “De solidariteit daar is ontzettend groot. Ik was op 10 en 11 oktober 2022 in Oekraïne, en net op dat moment werd de oorlog weer erg tastbaar, want er werd op vele plaatsen gebombardeerd. In september leek het er nog op dat vele ontheemden naar huis zouden kunnen terugkeren. Maar in oktober werd die hoop wel grondig de grond ingeboord. De angst keerde terug bij de bevolking.

De grote solidariteit vanuit vele landen is een sterke steun voor de Oekraïense bevolking. “Maar de mensen maken zich ook grote zorgen over de naderende winter. Velen zitten nu zonder verwarming omdat het Russische leger veel infrastructuur heeft gebombardeerd. Dat is erg kwalijk voor de energievoorziening. Als de winter erg hard toeslaat, is het niet uitgesloten dat heel wat Oekraïeners zullen gedwongen zijn om naar andere Europese landen uit te wijken.

Een elektrisch verwarmingstoestel kost in Oekraïne circa 40 euro. Voor een warm deken betaal je 15 euro. Het prijskaartje van één week brandhout bedraagt 25 euro. Voor een eenvoudige kachel, waarop je ook kan koken, mag je rekenen op een uitgave van 100 euro. Meer geavanceerde kachels kosten al gauw 400 euro.

Sterke veerkracht 

Tijdens zijn verblijf was Sébastien onder de indruk van de sterke veerkracht van veel burgers. “Ik zag bijvoorbeeld hoe vrouwen dagelijks met hun man aan het front belden om zeker te zijn dat hij nog in leven was.” Ook de houding van veel kinderen en jongeren maakte indruk. “De Oekraïense samenleving is sterk gedigitaliseerd. Ik herinner me het beeld van een jongetje van 8 of 9 jaar. Dat ventje bracht dagelijks vijf uur achter de laptop door om onderwijs te volgen. Hij had zijn schoolkameraden al een jaar of drie niet meer gezien, als gevolg van corona en de oorlog.

Caritas International België Naderende winter maakt Oekraïense bevolking doodsbang
Ook in oorlogstijd blijven kinderen gewoon tekeningen maken. - Caritas Slovakije/Anton Frič

Voorbereiding op de winter

Meer dan ooit is het belangrijk dat Caritas International zijn werk in Oekraïne en diverse buurlanden kan voortzetten. “Zeker in de eerste oorlogsmaanden was er overal veel solidariteit maar ondertussen ebde dat gevoel wel wat weg. De voorraden met hulpgoederen raken stilaan uitgeput. Zeker in het vooruitzicht van de winter moeten we dus een flinke tand bijsteken.”

Velen lieten al hun hart spreken ten gunste van de kwetsbaarsten uit Oekraïne. Heel veel dank! De noden blijven wel groot. Jouw hulp is van vitaal belang voor de Oekraïense bevolking. Help nu door een gift te doen via ons online betalingsplatform of via het rekeningnummer BE88 0000 0000 4141 met de mededeling « 4147 Oekraïne ». Alleen dankzij jouw steun kunnen wij het verschil blijven maken.

Verwant nieuws

Alle nieuwsberichten