Irma: “Alle Haïtianen zullen gevolgen ondervinden”

Caritas International België Irma: “Alle Haïtianen zullen gevolgen ondervinden”

Caritas International (Matthew 2016)

Caritas International (Matthew 2016)

08/09/2017

De inwoners van Haïti ondergaan op dit moment de impact van cycloon Irma: tropische stormen, stortregens, grondverschuivingen en felle rukwinden. “Wij wachten op de evaluatie van de gevolgen en de noden”, aldus Sébastien Dechamps, verantwoordelijke noodhulp voor Caritas International.

Hoe heeft de bevolking zich voorbereid op deze cycloon?

Sébastien Dechamps: “Ik vrees dat die voorbereiding weinig voorstelt. Ondanks de inspanningen van de overheid en de ngo’s ter plaatse, wisten een groot aantal mensen niet eens dat er een cycloon in aantocht was, wat vooral te maken heeft met de extreme armoede in het land. Een groot deel van de bevolking heeft geen elektriciteit en dus geen toegang tot moderne communicatiemiddelen: geen telefoon, geen radio… En ook al wisten ze van Irma, de mogelijkheden om zich te beschermen zijn heel beperkt. De infrastructuren zijn quasi onbestaand. De enige gebouwen in steen die een schuilplaats bieden, zijn kerken, enkele private of openbare constructies en sommige scholen.”

Wat kunnen de gevolgen zijn?

Sébastien Dechamps: “Het is best mogelijk dat alle Haïtianen op de een of andere manier getroffen worden. Rukwinden en regen kunnen grote schade veroorzaken aan de elektriciteitsinfrastructuur, de communicatiekanalen en de watervoorziening. We verwachten heel wat overstromingen en grondverschuivingen. Mensen zullen moeilijk aan eten geraken en er zullen problemen zijn met de afvoer van vervuild water, wat dan weer gevolgen zal hebben op het vlak van hygiëne en volksgezondheid. Kortom, Haïti loopt grote risico’s.”

 

 

Caritas International België Irma: “Alle Haïtianen zullen gevolgen ondervinden”
Matthew heeft vooral schade aangericht in het zuidoosten van het land. Deze keer is het vooral het noorden van het eiland dat getroffen wordt door Irma.

Na Matthew in 2016, Irma vandaag en zondag misschien José, lijkt het erop dat de crisissen zich vermenigvuldigen. Wat is de belangrijkste oorzaak?

Sébastien Dechamps: “De klimaatverandering en verstoorde ecosystemen veroorzaakt door de opwarming van de aarde, liggen ongetwijfeld aan de basis van deze steeds extremere weersomstandigheden, zoals orkaan Irma, die ook steeds vaker voorkomen. De ernst van een crisis wordt echter vooral bepaald door de context waarin hij zich voordoet, bv. hoe goed de mensen voorbereid zijn.”

Wat doet Caritas om de slachtoffers van Irma te helpen?

Sébastien Dechamps: “Het Caritasnetwerk en de lokale bisdommen zijn in de hoogste graad van paraatheid. De noodplannen werden geactiveerd in Haïti, Puerto Rico en in de Dominicaanse Republiek. Medewerkers van plaatselijke Caritasorganisaties en heel wat vrijwilligers staan klaar om heel snel in actie te treden: schuilplaatsen, voedsel en water, hygiëneproducten zijn voorzien. En mocht het nodig blijken, dan zal ook het Caritasnetwerk steun verlenen.”

Verwant nieuws

Alle nieuwsberichten