Haïti: één dag na de doortocht van orkaan Matthew

Caritas International België Haïti: één dag na de doortocht van orkaan Matthew

Caritas International

Caritas International

06/10/2016

Matthew – een orkaan van 4de categorie – raasde meedogenloos over de departementen Sud, Grand’Anse, Nippes et Sud-est. Hij heeft ondertussen Haïti verlaten en zet koers naar de kust van Cuba. Een groot deel van het zuidelijke Haïtiaanse schiereiland heeft zware schade opgelopen. Heel wat kustgebieden staan onder water. Nu pas kunnen we de omvang van de ramp beginnen in te schatten.

Telefonische contacten blijven moeilijk, mobiele netwerken en vaste lijnen waren geruime tijd onderbroken. Bepaalde regio’s, waaronder Grand’Anse, zijn afgesloten van de wereld. Ook wij zitten nog steeds zonder nieuws van onze collega’s van Caritas Jérémie, wat ons het ergste doet vrezen. Ondertussen neemt het aantal choleragevallen toe en bestaat er vrees voor een epidemie.

Streek per streek

Wat we momenteel weten:

In Nippes zijn twee doden geteld. 247 huizen zijn vernield, 399 huizen zijn beschadigd waaronder het gezondheidscentrum van Madian, 1.580 huizen zijn overstroomd, 2.833 personen hebben hun huis moeten achtergelaten, 3 benzinestations zijn beschadigd.

In  het departement Ouest, blijft het regenen. De schade wordt stilaan duidelijk. De brug bij Croix de Missions is beschadigd. 10 families hebben een voorlopig onderdak gevonden in Majòj

Caritas International België Haïti: één dag na de doortocht van orkaan Matthew

In het departement Sud is Matthew een van de meest verwoestende orkanen sinds 50 jaar. De stad Cayes is onherkenbaar. Heel wat huizen zijn vernield of beschadigd. De stad is ondergelopen. Het merendeel van de scholen met een plaatijzeren dak, zijn dat dak kwijt.

In de vlakte van Torbeck zijn volgens onze contacten alle huizen met plaatijzeren dak vernield of beschadigd. De tuinen zijn weggespoeld en meer dan de helft van de bomen zijn ontworteld. Er zijn geïmproviseerde opvangplaatsen voor een aantal gezinnen zonder onderdak. Sommige gezinnen zochten hun toevlucht bij familie.

In de kuststreek (van Port-Salut naar Tiburon) is de situatie dramatisch. Zeegolven hebben heel wat huizen vernield en de weg is op verschillende plaatsen onderbroken. Het blijft moeilijk om de juiste informatie te krijgen want de telefoonlijnen werken nauwelijks.

Het Caritasnetwerk zorgt voor de eerste hulp: eten en onderdak. Nu de orkaan voorbij is getrokken wordt vandaag een noodplan voor de komende weken uitgewerkt. We blijven waakzaam en volgen de evolutie van de situatie op de voet.

Uw giften zijn welkom op het rekeningnummer BE88 0000 0000 4141 met als mededeling Haïti. U kunt ook schenken via ons online donatieplatform.

Verwant nieuws

Alle nieuwsberichten