Haïti : Alphonse heeft zaden nodig

Caritas International België Haïti : Alphonse heeft zaden nodig
28/11/2016

Alphonse Syndique is landbouwer. Hij woont in Camp-Perrin, in Les Cayes. Hij kweekt bonen, maïs, aubergines en spinazie. Zelf is hij niet de eigenaar van zijn stuk grond, maar hij huurt het per jaar. Zijn laatste oogst werd volledig vernield door de cycloon Matthew.

Deze 56-jarige pater familias besloot om alle bomen die op zijn stukje landbouwgrond gevallen waren, te gebruiken om er houtskool van te maken. Dit is nu zijn voornaamste bron van inkomsten. Jammer genoeg is hij niet de enige die dit idee had. De productie van houtskool schoot omhoog waardoor de prijzen sterk daalden. Hij hoopt toch om er genoeg geld aan te verdienen om nieuwe zaden te kopen en mensen aan te nemen om zijn veld te bewerken. Op tijd voor het volgende landbouwseizoen.

Caritas International België Haïti : Alphonse heeft zaden nodig

Maar de zaden zijn duur en zeldzaam geworden. En toch gaan de boeren ze de komende maanden nodig hebben om te kunnen overleven. Het belangrijke plantseizoen is nu, eind november, begonnen. Als het goed is, zal een deel van de oogst gekocht worden door de boeren in de bergen, die van het regenseizoen in april gebruik zullen kunnen maken om hun eigen percelen te bezaaien. Als er echter onvoldoende geproduceerd wordt, zal de huidige voedselonzekerheid zich nog uitbreiden.

Ondanks de ellende blijft Alphonse optimistisch. Naast de inspanningen om de cholera-epidemie te stoppen, wil het Caritas-netwerk de boeren ook steunen door zaden uit te delen.

Verwant nieuws

Alle nieuwsberichten