Kenneth: een tweede cycloon treft Mozambique

Caritas International België Kenneth: een tweede cycloon treft Mozambique

Caritas - Schade aangericht door cycloon Idai

Caritas - Schade aangericht door cycloon Idai

26/04/2019

Zes weken nadat Cycloon Idai er vernieling zaaide, wordt Mozambique opnieuw getroffen door een zware natuurramp. Cycloon Kenneth raasde over de zee met windsnelheden van meer dan 200 km per uur en kwam donderdagnacht aan land in het noorden van Mozambique (Cabo Delgado).

Toen de cycloon land bereikte, nam hij in kracht af en nu gaat hij verder als tropische storm. De lokale autoriteiten verwachten hevige regen, die zeker tot maandag zou duren. Vooral in de districten Macomia en Ibo ziet de situatie er zorgwekkend uit. Bomen, huizen en andere gebouwen werden beschadigd. Op het eilandje Ibo is de stroom uitgevallen en verloopt de communicatie moeilijk. Van enkele andere regio’s kregen we nog geen nieuws.

Noodcentra

In de noordelijke provincie Cabo Delgado had Caritas Pemba voorbereidingen getroffen door mensen te evacueren naar noodcentra in scholen of kerken. In deze centra is echter geen voedsel of drinkbaar water en er is een grote nood aan tentzeilen. Ook keukengerief en waterzuiveringstabletten zijn dringend nodig.

Vrijwilligers in de verschillende delen van Cabo Delgado houden Caritas Pemba op de hoogte van de situatie, maar er zijn nog geen gegevens voor alle gebieden. De directeur van Caritas Pemba geeft aan dat er deze ochtend een sterke wind terugkeert in Pemba. “De meteorologische systemen geven aan dat de cycloon nu gepasseerd is, maar het zou kunnen dat we het einde ervan nog niet gezien hebben,” zegt ze. De vrees bestaat dat de cycloon terugkeert naar zee en dan opnieuw toeslaat, zoals het geval was bij cycloon Idai.

Hulp na Idai gaat verder

Cycloon Kenneth raakte het noorden van Mozambique, terwijl Idai in het centrum aan land ging. Ook daar blijft Caritas de overlevenden bijstaan. 4.550 mensen kregen voedselhulp van Caritas Beira en 2.124 families werden ondergebracht in noodopvang. Caritas Quelimane hielp 4.985 mensen met zeilen, touwen, hygiëne- en keukenkits.

Mozambique herstelt nog steeds van de impact van cycloon Idai en wordt nu al opnieuw geconfronteerd met een natuurramp van formaat. U kunt de inwoners van de getroffen gebieden helpen met een gift. Alvast bedankt.

Verwant nieuws

Alle nieuwsberichten