Hoe boeren in Niger de klimaatverandering te slim af zijn

Caritas International België Hoe boeren in Niger de klimaatverandering te slim af zijn

Isabel Corthier - Voorbeeld van geslaagde groenteteelt in Niger (2018)

Isabel Corthier - Voorbeeld van geslaagde groenteteelt in Niger (2018)

12/11/2019

De Sahel doet denken aan droge woestijnlandschappen, armoede en honger. Het is een regio waar de klimaatverandering extra voelbaar is, maar ook waar mensen op zoek gaan naar innovatieve manieren om met deze realiteit om te gaan. Mahamane Halilou bijvoorbeeld. Hij vond een manier om te ontsnappen aan de grillen van het klimaat en de povere graanoogsten. Hoe hij dat deed? Dankzij agro-ecologie.

Mahamane woont in de Tahoua-regio in Niger, in de Sahel. De vruchtbare grond wordt er beetje bij beetje opgeslorpt door een dor woestijnlandschap. Door de klimaatverandering is de regenval onregelmatig en onvoorspelbaar geworden. Het regent te vroeg, te laat of te weinig, en de oogst valt heel vaak tegen. De boerenfamilies proberen te overleven op graangewassen, maar dat gaat niet meer.

Agro-ecologie: water voor landbouw

Mahamane kon de graanteelt aanvullen met andere vormen van landbouw. Hij werd hierin begeleid door het agro-ecologieproject van Caritas, dat focust op groententeelt. In tegenstelling tot granen, zijn groenten immers niet afhankelijk van het grillige regenseizoen. Omdat je zelf water geeft, bijvoorbeeld via irrigatie, kunnen de groenten ook groeien als het niet regent.

>> LEES OOK: Agro-ecologie als antwoord op klimaatverandering

Caritas International België Hoe boeren in Niger de klimaatverandering te slim af zijn
© CADEV Niger

Het project heeft het leven van Mahamane en zijn familie radicaal veranderd. “Ik verbouw nu uien en kool”, vertelt Mahamane. “Het geeft eten aan de kinderen. Een deel verkopen we. Zo kunnen we ook ander voedsel op tafel zetten, kleren kopen, naar de dokter gaan enzovoort. We kunnen de eindjes aan elkaar knopen, en ik hoef hier niet weg om ergens anders werk te zoeken.”

Investeer mee in de groentetuinen van Tahoua

Het klimaat is genadeloos hard voor de boerenfamilies in de Tahoua-regio. De graanoogst zo onzeker en klein dat ze er niet van kunnen leven. De mensen lijden enorm onder het gebrek aan voedsel. Op voldoende granen om het jaar door te komen kunnen de boeren niet meer rekenen. Maar op jou wel.

Door goed waterbeheer en groenteteelt kunnen de mensen hier toch een waardig bestaan leiden. Stap vandaag nog mee in het project voor groentetuinen in Tahoua. Zo schenk je de boeren en hun familie elke dag eten plus een inkomen. Doe vandaag nog een gift op het rekeningnummer BE88 0000 0000 4141 of via ons onlineplatform. Alvast bedankt!

Verwant nieuws

Alle nieuwsberichten