Ebolavirus woedt steeds heviger in Congo

Caritas International België Ebolavirus woedt steeds heviger in Congo

Caritas Congo - Levensmiddelen worden uitgedeeld

Caritas Congo - Levensmiddelen worden uitgedeeld

15/02/2019

Het oosten van de Democratische Republiek Congo wordt momenteel getroffen door een uitbraak van Ebola. Volgens de Congolese overheid is het de op één na virulentste in de geschiedenis van het land, met tot op heden 521 dodelijke slachtoffers op de 829 bevestigde gevallen. 283 personen konden genezen worden. Het Caritasnetwerk blijft de zieken en hun familie helpen.

In mei 2018 werden 25 doden geteld op een totaal van 54 infecties. Daarna verspreidde de infectie zich en wortelde ze zich vast in de regio. En de epidemie verspreidt zich beetje bij beetje naar het zuiden.

Epidemie en onzekerheid

Deze spectaculaire stijging van de epidemie komt er na volksopstanden in de steden Butembo en Beni. Deze laatste is met 147 doden de meest getroffen stad. De bevolking mocht zelfs niet deelnemen aan de verkiezingen van 30 december 2018. De verontwaardigde inwoners vielen symbolen van de Staat aan en plunderden zelfs het behandelingscentrum voor het ebolavirus. De zieken vluchtten in paniek weg en hebben zo de ziekte verspreid onder de bevolking. Het medisch materiaal, de medicatie en ander gerief werden ook meegenomen door de bevolking en vormden zo nieuwe bronnen van besmetting.

De veiligheidscontext in de regio doet de verspreiding van de epidemie geen goed. “De veiligheidssituatie in de regio blijft volatiel en verontrustend.”, rapporteren onze collega’s ter plaatse.

Het Caritasnetwerk in actie

Caritas blijft aanwezig en actief. We werken rond sensibilisatie van gemeenschappen over de risico’s van besmetting, door opiniemakers en vrijwilligers te vormen binnen parochies en scholen; door preventieve maatregelen tegen Ebola op te zetten, levensmiddelen uit te delen aan gezinnen die in direct contact zijn gekomen met patiënten en activiteiten rond hygiëne en sanitaire voorzieningen.

“Sinds het begin van deze laatste fase van de epidemie, hebben we ook een van onze experts ter plaatse gestuurd om Caritas Butembo-Beni te steunen in de coördinatie van de activiteiten met verschillende partners en de Caritasorganisaties die door deze epidemie getroffen zijn: Bunia, Goma, Wamba en Kisangani”, legt Guy-Marin Kamandji van Caritas Congo uit.

Bovendien blijven alle lokale Caritasorganisaties de opvolging verzekeren van verschillende chloorpunten die werden geïnstalleerd aan de ingang van kerken, scholen en andere drukbezochte plaatsen. “De inspanningen om de epidemie uit te roeien moeten absoluut verdergaan, maar de middelen ontbreken en de epidemie is nog lang niet onder controle”, besluit Guy-Marin Kamandji. Als de epidemie blijft verergeren, houdt het Caritasnetwerk zich klaar voor een humanitaire noodmobilisatie.

Verwant nieuws

Alle nieuwsberichten