8,2 miljoen mensen in Irak hebben nood aan humanitaire hulp

Caritas International België 8,2 miljoen mensen in Irak hebben nood aan humanitaire hulp
31/08/2015

Islamitische Staat, of “Da’esh” zoals het door velen in het Midden-Oosten genoemd wordt, rukt niet alleen op in Syrië maar ook over de grens in Irak. Een jaar geleden, in juni 2014, veroverde het grote delen van de Vlakte van Nineveh, Anbar, Salah al-Din, Diyala en de stad Mosoel. Meer dan 145.000 families sloegen op de vlucht, waaronder duizenden jezidi’s die door Islamitische Staat omsingeld werden op de berg Sinjar. De situatie werd nog grimmiger nadat de koerdische strijders, die tot dan toe stand hielden tegen Islamitische Staat, zich genoodzaakt zagen zich terug te trekken. Gebieden die relatief veilig waren, waaronder de christelijke stad Qaraqosh, werden bezet door Islamitische Staat.

Veel van deze families vluchtten, net als honderdduizenden Syriërs voor hen, naar Duhok of verder naar het noordoosten van Irak. In het noorden van Irak lijkt de strijd voorlopig beslecht maar in het centrum vechten regeringstroepen nog steeds tegen Islamitische Staat. Hun offensief in Anbarhas zorgde opnieuw voor een grote stroom vluchtelingen in Kirkoek en rond Bagdad.

Dit alles maakt de toekomst van Iraks politieke coalitie bijzonder onzeker, kost handenvol geld, en bemoeilijkt de relatie tussen de autoriteiten van Bagdad en Koerdistan, waar de meeste vluchtelingen opgevangen worden. Het resultaat is bovendien een slabakkende economie, lonen die al maandenlang niet meer uitbetaald worden, een overheid die zijn voedselprogramma’s en andere dienstverleningen niet meer kan implementeren, en boeren die tevergeefs wachten op geld voor hun oogst.

Als gevolg van de oorlog hebben binnen Irak 8,2 miljoen mensen humanitaire hulp nodig en zijn er 3,1 miljoen mensen op de vlucht. Plus 250.000 vluchtelingen uit Syrië. Lokale en internationale vluchtelingenorganisaties werken samen om tegemoet te komen aan de noden van de vluchtelingen maar het enorme aantal maakt dat velen het zonder hulp moeten stellen. Door het uitblijven van financiële steun zal dit in de toekomst bovendien niet beteren. De internationale gemeenschap beloofde 1,35 miljard euro maar daarvan werd slechts 456 miljoen effectief vrijgemaakt.

De fondsen van de vluchtelingenorganisaties krimpen, waardoor het voor de lokale gemeenschappen heel moeilijk wordt de vluchtelingen op te vangen. 60% van de humanitaire operaties lopen het risico stopgezet te worden als de nodige fondsen op korte termijn uitblijven. De gevolgen zouden rampzalig zijn voor honderdduizenden mensen, en in het bijzonder voor minderheden die door het ontbreken van sociale of religieuze vangnetten op veel minder steun kunnen rekenen dan lokale vluchtelingen.

Verwant nieuws

Alle nieuwsberichten