Op ontdekking in het land van duizend heuvels

Caritas International België Op ontdekking in het land van duizend heuvels

Steffi Vermeire/Caritas International

Steffi Vermeire/Caritas International

20/03/2018

Koffers, paspoort, vliegticket? Check! Informatie over ongelijkheid, ontwikkelingssamenwerking, Caritas en Rwanda? Dubbelcheck! Een voorbereid leerling is er twee waard, en dat geldt zeker voor de groep Brusselaars die met Caritas naar Rwanda trok, klaar voor een unieke ervaring.

Dinsdag 6 februari kon voor de 16 leerlingen van de Europese school niet snel genoeg aanbreken. De dag waarop ze in het kader van het project Move with Africa, in samenwerking met de krant La Libre Belgique, eindelijk zouden vertrekken naar Rwanda.

Verrijkende momenten

De afgelopen maanden hadden ze al verschillende vormingsmomenten achter de rug ter voorbereiding op dit avontuur. Daarin leerden ze onder andere meer over de werking van de Belgische ontwikkelingssamenwerking, mondiale ongelijkheid, het werk van Caritas International, handige informatie over Rwanda, etc. Alles om zo geïnformeerd mogelijk te vertrekken.

12 dagen lang stonden bezoeken aan projecten van Caritas, uitwisselingsmomenten met Rwandese leeftijdsgenoten en andere activiteiten om de cultuur en rijkdom van het land te leren kennen centraal.

“Toen ik voor het eerst over dit project hoorde, twijfelde ik nog een beetje”, legt Luis uit. “Ik wist niet wat ik me erbij moest voorstellen. Maar in een week hier heb ik al meer geleerd dan in een jaar op school… Ik vind deze reis op zoveel vlakken super verrijkend!”

Leeftijdsgenoten

In het drukke programma was veel tijd voorzien voor uitwisselingsmomenten met Rwandese jongeren. Zo volgden de jongeren een namiddag les in de middelbare school Saint Aloys in Nyagatare waar ze meer te weten kwamen over het Rwandese schoolsysteem.

“De kinderen van de middelbare school zitten hier bijna allemaal op internaat. Deze maatregel werd genomen door de overheid na de genocide in ‘94 opdat ze al van jongs af aan zouden leren samenleven, tot welke gemeenschap ze ook behoren. Het is heel interessant om te zien hoe de genocide een grote impact heeft op de organisatie van de gemeenschap”, verwonderen de Belgische leerlingen zich.

Engagement

In het district Ruhango bezocht de groep een project tegen chronische ondervoeding bij kinderen. Om dit te verhelpen, stelt Caritas vormingen voor over gevarieerde en gezonde voeding. “We hebben onder andere geleerd hoe je sojamelk en tofu maakt. Ik vind dat heel handig”, verklaart Laïa. “Het werk van NGO’s zoals Caritas is belangrijk. We hopen dat het land binnenkort weer op eigen benen kan staan”, hoor je onder de leerlingen.

De ontmoetingen en ontdekkingen die deze reis voor hen in petto had, zullen ze niet snel vergeten! Deze reis is echter niet het eindpunt van hun avontuur. De komende maanden zullen de jongeren nog geregeld samenkomen om al de kennis die ze hebben opgedaan om te zetten in een concreet engagement. We houden jullie op de hoogte, ook via onze nieuwsbrief!

Verwant nieuws

Alle nieuwsberichten