Teken de petitie tegen detentie van kinderen

Caritas International België Teken de petitie tegen detentie van kinderen
22/10/2018

Het VN-Kinderrechtencomité, de Europese Mensenrechtencommissaris, de Federale Ombudsman, meer dan 300 Belgische middenveldorganisaties… allemaal pleiten we tegen de detentie van kinderen in gesloten centra. Maar onze regering lijkt hier geen oren naar te hebben. Kan de stem van de burger het tij doen keren? Teken de petitie en eis een verbod op detentie van kinderen om migratieredenen.

Op elk moment kunnen migrantenkinderen weggehaald worden van de schoolbanken, weg van hun vrienden en hun buurt, om achter tralies geplaatst te worden. Enkel en alleen omdat hun ouders geen verblijfsrecht hebben in België.

Nefaste gevolgen

“Elke vorm van opsluiting, hoe kort ook, beïnvloedt het welzijn van de betrokken minderjarigen. Mentale en fysieke problemen als gevolg van vasthouding zijn meermaals vastgesteld door psychologen en begeleiders en worden bevestigd door onderzoek[1].”, reageerde Anne Dussart, directeur sociale programma’s bij Caritas International, toen ons land opnieuw begon met het opsluiten van kinderen.

Detentie kan onherstelbare schade veroorzaken aan het welzijn en de ontwikkeling van kinderen. Het is onaanvaardbaar dat in België, in 2018, kinderen worden blootgesteld aan de trauma’s van detentie. Terwijl alternatieven bestaan.

Deze kinderen, en hun ouders, moeten opgevangen en begeleid worden, hun rechten en waardigheid moeten gerespecteerd worden, of zij nu een verblijfsrecht hebben in België of niet. Het welzijn van kinderen moet altijd een prioriteit zijn. Want een kind sluit je niet op. Punt.

Toon uw steun

Om kinderen te beschermen tegen detentie, hebben wij uw hulp nodig: Laat ons samen van de regering eisen dat ze onmiddellijk stopt met het opsluiten van kinderen, en dat detentie van kinderen voor migratieredenen verboden wordt.

Teken onze petitie, praat erover, deel ze op sociale media.1

Platform Kinderen op de vlucht, “Detentie van kinderen in gezinnen in België: analyse van de theorie en de praktijk”, december 2015.

Verwant nieuws

Alle nieuwsberichten