Raad van State schorst het KB dat opsluiting van kinderen mogelijk maakt

Caritas International België Raad van State schorst het KB dat opsluiting van kinderen mogelijk maakt
04/04/2019

De Raad van State heeft vandaag het Koninklijk Besluit van 22 juli 2018 geschorst. Hiermee komt er (voorlopig) een einde aan de detentie van kinderen in België.

De Raad van State publiceerde vandaag haar beslissing die het Koninklijk Besluit van 22 juli 2018, dat het regime en de werkingsmaatregelen van de gesloten family units voor families met kinderen bepaalt, schorst. De Raad motiveert haar beslissing onder meer door de geluidsoverlast van de nabije luchthaven, waaraan de kinderen worden blootgesteld tijdens hun detentie.

België mag (voorlopig) geen kinderen meer opsluiten

In de praktijk betekent dit dat België (voorlopig) geen kinderen meer kan opsluiten in de gesloten family units van het centrum 127bis. Indien de Belgische regering volhardt in haar wil om gezinnen met kinderen op te sluiten, zal ze het moeten eens worden over een nieuw Koninklijk Besluit. Daarnaast zal er ook een nieuw gesloten centrum voor families met kinderen gebouwd moeten worden. Dit betekent dus ook dat de miljoenen euro’s die in de family units aan 127bis geïnvesteerd werden, weggegooid geld zijn.

Onvoorwaardelijk verbod in de wet verankeren

Laat ons hopen dat onze regering uit deze beslissing begrijpt dat het nooit mogelijk zal zijn om een gesloten centrum te bouwen dat aangepast is aan de noden van kinderen.

De regering moet definitief een einde maken aan de detentie van kinderen en een onvoorwaardelijk verbod op de detentie van kinderen om migratieredenen in de wet verankeren.

Vind jij dat ook? Laat dan van je horen! Begin mei zullen we een petitie[1] met onze eisen afgeven aan de Eerste Minister. Teken en deel deze petitie. Want EEN KIND SLUIT JE NIET OP. PUNT.

 1

Achter deze petitie zitten de organisaties van de campagne “EEN KIND SLUIT JE NIET OP. PUNT : Het platform Jongeren op de vlucht, UNICEF België, Vluchtelingenwerk Vlaanderen, CIRE, Jesuit Refugee Service Belgium en natuurlijk ook Caritas International.

Verwant nieuws

Alle nieuwsberichten