Jullie schonken meer dan 6 miljoen euro in 2023: dankjewel!

Caritas International België Jullie schonken meer dan 6 miljoen euro in 2023: dankjewel!

De ploeg van Caritas in Marokko gaf onder meer steun aan afgelegen dorpen. © Caritas Maroc

De ploeg van Caritas in Marokko gaf onder meer steun aan afgelegen dorpen. © Caritas Maroc

12/02/2024

Dekens in Syrië, containerwoningen in Turkije, warme maaltijden in Armenië, mobiele klinieken in Gaza, akkers herstellen in Niger… het is maar een greep uit de concrete hulp die Caritas bood in 2023. Dat kon alleen dankzij de giften van onze duizenden schenkers. Dankjewel! Vanaf vandaag vind je jouw fiscaal attest in de brievenbus*.

Iets meer dan 6 miljoen euro. Dat is wat duizenden schenkers bijdroegen aan de werking van Caritas International in 2023.

Een deel van die som zamelden we in via de noodoproepen. Jullie reageerden massaal op onze oproepen voor Gaza, Oekraïne, Armenië en de slachtoffers van de aardbevingen in Syrië, Turkije en Marokko. Jullie giften doneerden we aan de plaatselijke Caritas-teams. Want zij weten het best waar, aan wie en hoe het geld kan worden besteed.

Caritas International België Jullie schonken meer dan 6 miljoen euro in 2023: dankjewel!

© Caritas Jerusalem

Gaza: voedsel, basisartikelen & twee mobiele klinieken

2023 was het jaar waarin de strijd tussen Israël en Hamas weer opflakkerde, en dit keer heviger dan ooit. Aan het einde van het jaar spraken de Verenigde Naties van 21.000 doden in Gaza, onder wie 70% vrouwen en kinderen.

Caritas International steunt al jaren humanitair werk en ontwikkelingsprojecten in Palestina, via de partnerorganisatie Caritas Jeruzalem. Als gevolg van de Israëlische bombardementen na de aanvallen van Hamas op 7 oktober 2023 moest een groot deel van het werk in Gaza worden opgeschort. “Toch kon Caritas Jeruzalem voedsel en basisartikelen regelen voor honderden ontheemden die veiligheid zochten in gebouwen van de Kerk”, zegt Sébastien Dechamps, coördinator Noodhulp bij Caritas International.

Met twee mobiele klinieken verstrekken medewerkers van Caritas Jeruzalem gezondheidszorgen aan de Gazanen. “De klinieken vervangen het ziekenhuis dat Caritas Jeruzalem sinds het begin van de jaren 2000 uitbaat in Gaza-stad en dat moest sluiten door het oorlogsgeweld. De medewerkers van deze klinieken zijn zelf ontheemden uit het gebied, en doen hun werk in uiterst moeilijke omstandigheden”, weet Sébastien Dechamps. Bij de bombardementen in Gaza kwamen ook twee collega’s van Caritas Jeruzalem en leden van hun families om het leven.

Oekraïne: voedsel, hout & psychosociale hulp

Intussen, 2.000 kilometer verder naar het noorden, gaat de oorlog in Oekraïne haar tweede jaar in. Vergeleken met de vorige winter, is er bitter weinig veranderd voor de modale Oekraïner. Met het geld van onze schenkers steunden we de plaatselijke Caritassen in Oekraïne zelf en buurlanden zoals Slovakije. De Caritas-teams bieden materiële hulp zoals voedsel, kleding, brandhout, kolen, hygiëneproducten, cash, … maar ook psychosociale steun. “Die wordt gegeven door Oekraïense psychologen die zelf gevlucht zijn, en dus het best geplaatst zijn om hun landgenoten te helpen”, aldus Sébastien Dechamps.

Caritas International België Jullie schonken meer dan 6 miljoen euro in 2023: dankjewel!

© Caritas Turkije

Turkije en Syrië: containers, dekens & rolstoelen

In de nacht van 5 op 6 februari 2023 beefde de aarde in het zuiden van Turkije en het noordwesten van Syrië. 50.000 mensen verloren het leven, dubbel zoveel raakten gewond. De materiële schade was enorm. Van de totale som die via het Consortium 12-12 werd ingezameld, ging zo’n 1,6 miljoen euro naar Caritas International.

Caritas Turkije is een relatief kleine organisatie. Concreet verleende ze bijstand aan zo’n 2.600 personen. Er werden containers geplaatst en ingericht als voorlopige onderkomens. Verder werden ook uitgedeeld: steenkool, elektrische verwarmingstoestellen, ventilatoren, kolenkachels, gasfornuizen, brandhout voor kachels, luiers, elektrische en klassieke rolstoelen, voedselpakketten, hygiënische artikelen en drinkwater. Zo’n 150 personen kregen financiële steun om de huur te kunnen betalen.

Onze collega’s van Caritas Syrië verstrekten sinds de aardbevingen meer dan 40.000 diensten. Ze regelden tijdelijke onderkomens, warme maaltijden, voedselpakketten, drinkwater, dekens, matrassen, hygiënische artikelen, … Meer dan 4.200 personen ontvingen ondersteuning in de vorm van cash.

Marokko: steun aan vergeten dorpen en migranten

Op 8 september vond opnieuw een zware aardbeving plaats, deze keer ten zuiden van de stad Marrakesh in Marokko. Zo’n 3.000 mensen verloren het leven. Caritas International steunde opnieuw de plaatselijke collega’s. “Hoewel Caritas Marokko een kleine organisatie is, is ze goed ingebed in het lokaal middenveld dat heel efficiënt werkt en erg dynamisch is”, weet Dechamps. Caritas Marokko richtte zich vooral op de provincie Ouarzazate, de Subsaharaanse migranten in Marrakesh en dorpen die verstoken bleven van hulpverlening.

Armenië: steun voor vluchtelingen uit Nagorno-Karabach

In september voerde Azerbeidzjan een blitzkrieg uit op Nagorno-Karabach. Dat is een enclave in Azerbeidzjan waar zo’n 120.000 etnische Armeniërs wonen. Bijna de hele bevolking sloeg op de vlucht naar Armenië.

Met de hulp van Caritas International zorgde Caritas Armenië voor onderdak, plooibedden, maaltijden, dekens, verwarming, elektrische huishoudtoestellen, hygiënische artikelen en psychologische bijstand aan de vluchtelingen.

Spontane giften

Caritas International ontving niet alleen giften na een noodoproep. Er zijn ook veel mensen die ons spontaan steunden in 2023. Die fondsen konden we goed gebruiken voor onze projecten voor voedselzekerheid in Oost- en Centraal-Afrika: in Burundi, DR Congo, Ethiopië, Niger, Oeganda en Rwanda.

En dan zijn er ook nog de legaten. Een heleboel mensen die in 2023 overleden, lieten via hun testament een mooi som aan Caritas International na. We zijn hen heel dankbaar.

Dankzij jullie bijdragen kon Caritas veel hulp bieden in 2023. Blijf onze acties steunen!*

Met het fiscaal attest krijg je tot 45% van je giften in 2023 aan Caritas International terug, dankzij een belastingaftrek.

Heb je in 2023 40 euro of meer geschonken, maar geen fiscaal attest ontvangen? Neem dan contact op met Davy De Witte: 02 431 00 72 of d.dewitte@caritasint.be.

Als je in 2024 minstens 40 euro schenkt, in één of in meerdere keren aan Caritas International, ontvang je het jaar daarna opnieuw een fiscaal attest voor je bijdrage. Je krijgt zo bijvoorbeeld tot 18 van die 40 euro terug als belastingvermindering.

Verwant nieuws

Alle nieuwsberichten