Europees Burgerinitiatief voor een gastvrij Europa

Caritas International België Europees Burgerinitiatief voor een gastvrij Europa

CNCD - Fragment uit de video "Laat je stem horen voor een gastvrij Europa. Teken de petitie"

CNCD - Fragment uit de video "Laat je stem horen voor een gastvrij Europa. Teken de petitie"

06/06/2018

Verschillende organisaties in Europa bundelen de krachten en vragen de Europese Commissie werk te maken van een rechtvaardiger en menselijker migratiebeleid. Ze lanceren hiertoe het Europees burgerinitiatief #WelcomingEurope. Caritas International ondersteunt deze actie. Doe jij mee?

Ter herinnering: een Europees burgerinitiatief (EBI) is een middel voor participatieve democratie dat bestaat sinds 2012. Het stelt burgers in staat concrete wetswijzigingen voor te stellen op gebieden waarvoor de Europese Commissie bevoegd is. Eén miljoen handtekeningen uit ten minste 7 EU-lidstaten verplichten de Commissie om de eisen te bestuderen en mogelijks een wetsvoorstel te doen.

Een rechtvaardig migratiebeleid bovenaan de Europese politieke agenda

Caritas International heeft besloten dit EBI, dat een rechtvaardig migratiebeleid bovenaan de Europese politieke agenda wil plaatsen, mee te ondersteunen op Belgisch niveau. “Samen kunnen we laten zien dat de Europese publieke opinie niet unaniem is in het afwijzen van de ander en dat een groot deel van de burgers voorstander is van gastvrijheid”, zegt Tom Devriendt, beleidsmedewerker bij Caritas International. België staat niet alleen: het initiatief wordt ondersteund in 15 Europese landen[1].

Drie eisen voor een gastvrij Europa

Via dit burgerinitiatief vragen wij de Europese Commissie:

  • de criminalisering van humanitaire actie en solidariteit van burgers met migranten te verbieden
  • rechtstreekse financiële steun te verlenen aan burgers, lokale autoriteiten en ngo’s die vluchtelingen ondersteunen en opvangen
  • doeltreffendere middelen om bescherming te bieden aan migranten die slachtoffer zijn van arbeidsuitbuiting, misdaad en mensenrechtenschendingen. De klachtenmechanismes in de betreffende regelgevingen moeten versterkt worden.

Hoe kan ik dit initiatief ondersteunen ?

1.000.000 handtekeningen, dat is ons doel! Zonder jou is dit niet mogelijk. Teken vandaag nog de petitie via deze website: www.weareawelcomingeurope.eu.

 


Het project MIND kreeg financiële steun van het programma van de Europese Unie voor sensibilisering en ontwikkelingseducatie (DEAR). Voor meer informatie, klik hier. De inhoud van deze campagne valt onder de verantwoordelijkheid van Caritas International en weerspiegelt niet noodzakelijk de officiële standpunten van de Europese Unie.

Caritas International België Europees Burgerinitiatief voor een gastvrij Europa[1]

Meer dan 130 organisaties over heel Europa verenigen zich om het burgerinitiatief te verdedigen. In België wordt de campagne gecoördineerd door CNCD – 11.11.11, de ngo-koepel voor internationale solidariteit, door het Burgerplatform voor vluchtelingen en door CIRE (Coordination et Initiatives pour réfugiés et étrangers). Ook andere ngo’s doen mee: Dokters van de Wereld België, de Vlaamse ngo-koepel 11.11.11, Oxfam Solidariteit, CBAI, PAC, Caritas International, ABVV, CEPAG, Amnesty International, ACV en United Stages.

Verwant nieuws

Alle nieuwsberichten