Bij Caritas geloven wij in een andere aanpak. In plaats van geweld en pushbacks zouden wij graag menswaardige opvangstructuren zien voor mensen die in Europa aankomen. Wij kiezen voor een gastvrij Europa dat mensen samenbrengt en sociale cohesie en inclusie bevordert in plaats van samenlevingen te polariseren. We kiezen voor solidariteit in plaats van afwijzing en muren.
Dit begint met het faciliteren van reguliere migratie naar Europa. Ondanks recente inspanningen vanwege de EU-instellingen om arbeidsmigratie te vergemakkelijken, blijft het voor migranten ongelooflijk ingewikkeld om veilig en legaal Europa te bereiken om hier te werken, te studeren of zich te herenigen met familieleden. Dit brengt mensen ertoe om gevaarlijke reizen te ondernemen en staat haaks op de groeiende tekorten aan arbeidskrachten waarmee de meeste Europese landen geconfronteerd worden. Voor zij die Europa bereiken, wacht vaak de sombere realiteit van zwartwerk en uitbuiting. Ongebreideld misbruik en onzekere arbeidsomstandigheden in de landbouw en in de zorg zijn daar vandaag al bekende voorbeelden van.
We roepen de Europese regeringen op om het arbeidsmigratiebeleid uit te breiden naar alle vaardigheidsniveaus, waarbij de rechten en waardigheid van arbeidsmigranten centraal staan. Bij de finalisering van de hervorming van de EU-richtlijn omtrent de gecombineerde vergunning, verwachten wij van de Europese wetgevers dat ze een vlotte toegang tot een veilige werk- en verblijfsvergunning vergemakkelijken, een betere behandeling van arbeidsmigranten verzekeren en de afhankelijkheidsketen van hun werkgevers doorbreken. Ook moeten zij zich blijven inspannen om de toegang tot een verblijfsvergunning ‘EU-langdurig ingezetene’ te vergemakkelijken. Dit zal de inclusie van migranten ten goede komen en hun rechten versterken.
Even cruciaal zijn een ernstig en stevig gefinancierd inclusiebeleid om een goede participatie in de samenleving te garanderen en een sociale cohesie te verzekeren. Taallessen, fatsoenlijke huisvesting en toegang tot werk via de erkenning van diploma’s en vaardigheden zijn enkele van de voorwaarden voor duurzame inclusie.
Tot slot moeten we de partnerschappen en instrumenten die de mobiliteit van niet-EU-landen naar de EU vergemakkelijken en drastisch uitbreiden. Het kan niet de bedoeling zijn dat deze uitgespeeld worden tijdens onderhandelingen om strategische landen van herkomst en doorreis te betrekken bij de strijd tegen irreguliere migratie. Mobiliteitspartnerschappen moeten transparant zijn, menswaardige arbeidsomstandigheden bieden en in het voordeel spelen van zowel de landen van herkomst als van aankomst, bijvoorbeeld door braindrain te voorkomen.