“Deze mensen zijn als familie voor ons geworden.”

Caritas International België “Deze mensen zijn als familie voor ons geworden.”
27/06/2019

Wanneer je aankomt in een nieuw land en weer helemaal van nul moet beginnen, dan is een verwelkomende buurt van onschatbare waarde. Zo’n buurt vond de familie Alissa in Merchtem, ongeveer 20 kilometer boven Brussel en 4.000 kilometer van Syrië, hun door oorlog geteisterde thuisland. “Ik ben een vreemde die naar dit land komt, maar zo voel ik me niet,” zegt Abdullah, de vader van het gezin.

Toen de familie Alissa hun woning in Merchtem moest verlaten en op zoek ging naar een nieuwe thuis, hielp de hele buurt mee om ervoor te zorgen dat ze in Merchtem konden blijven wonen. “Ze waren heel behulpzaam, van onschatbare waarde,” zegt Abdullah. “We hebben hier geen familie, maar deze mensen zijn als familie voor ons geworden.”

Verrijkende ontmoetingen

Abdullah engageert zich als vrijwilliger in de cafetaria van het rusthuis waar zijn vrouw Yusra werkt. Het koppel is ook altijd bereid om te helpen op schoolfeesten en andere evenementen. “Als je niemand kent, moet je hard werken om mensen te leren kennen,” zegt Abdullah.

De buurt was van onschatbare waarde voor de familie, maar ook omgekeerd was hun komst een verrijking.

“Ik heb nog nooit Syrische kinderen in mijn team gehad. Dat heeft mijn wereld wel wat verruimd,” zegt Sven, de coach van de lokale voetbalploeg waar ook dochter Hiba haar mannetje staat. “Ik ben liefst keeper,” zegt ze. “Ik ben niet bang van de harde ballen.”

Maak kennis met de familie Alissa in deze video

Deze video kwam tot stand in het kader van het SHARE integratienetwerk.

>> Caritas ondersteunt hervestigde vluchtelingen ook via een Peer2peer-project.

Verwant nieuws

Alle nieuwsberichten