Doelstelling: betere (her)vestigings- en integratiemaatregelen
Het doel van dit project is om de (her)vestigings- en integratiemaatregelen te verbeteren, rekening houdend met de verschillende bevoegde beleidsniveaus: nationaal, regionaal en lokaal.
Context: integratie in Europese gemeenten
Via hervestiging en relocatie (vanuit Griekenland en Italië) bieden landen zoals België legale toegangswegen en bescherming voor vluchtelingen en asielzoekers. Gedeelde inspanningen vormen immers de sleutel tot een humanitaire oplossing.
Steeds meer landen voeren verplichte verdeelsleutels in zodat vluchtelingen over het hele land verspreid worden. Dat brengt met zich mee dat kleinere gemeenten steeds meer vluchtelingen opvangen, maar hiervoor niet altijd de nodige expertise in huis hebben. Als de vluchtelingen eenmaal aangekomen zijn, beginnen immers nieuwe uitdagingen: Hoe vinden ze een woning? En hun plaats in de gemeenschap? Het zijn enkele van de vragen waar het SHARE-netwerk zich over buigt.
SHARE brengt steden, gemeenten, gemeenschappen, parochies, migrantenverenigingen en andere middenveldorganisaties samen om een gecoördineerd antwoord te bieden op de integratienoden. Lokale en regionale leden en partners van het netwerk wisselen informatie en best practices uit rond opvang van vluchtelingen, huisvesting in Europese gemeenten en integratie in de gemeenschap. Succesvolle integratie van vluchtelingen hangt immers mede af van de toewijding en capaciteiten van lokale actoren.
Activiteiten: richting geven en versterken
a) Activiteiten voor vertrek en na aankomst op elkaar afstemmen.
- Culturele oriëntatie voor vertrek.
- Taal-Toolkit voor vrijwilligers die vluchtelingen helpen met taallessen. De toolkit bevat leerplannen, tips voor interculturele communicatie en relevante lestechnieken.
- Workshop met experten van lidstaten waarin een overzicht wordt gegeven van hoe de vestiging van vluchtelingen per land werkt en wat de uitdagingen, best practices en stakeholders zijn.
b) Voorbereiden van kleinere steden en gemeenten door best practices te promoten en het aanbod te professionaliseren:
- Een werkgroep en opleiding worden opgezet om hervestiging en relocatie meer aan bod te laten komen binnen de algemene lokale (en regionale) dienstverlening.
- De vergelijkende studie “Soft landing” onderzoekt de integratie van hervestigde of gerelocaliseerde vluchtelingen in kleine steden en gemeentes in Europa. De studie zal worden uitgevoerd onder leiding van het Franse onderzoeksbureau IFRI1.
c) Capaciteitsondersteuning van opkomende hervestigingslanden
Landen met nieuwe of minder ontwikkelde hervestigingsprogramma’s hebben specifieke leer-en trainingsnoden. Het project zal hierbij samenwerken met het EU-FRANK project2 om de netwerken binnen deze opkomende hervestigingslanden te versterken met de volgende instrumenten:
- “SHARE City Curriculum”: templates en richtlijnen voor vrijwilligers met betrekking tot de verwelkoming, integratie en casework, vertaald in zes talen.
- “SHARE Settlement en Integration Roster and Trainings”: anderhalve dag opleiding over lokale integratie, gecoördineerd door ICMC3 en Caritas International en aangepast aan de specifieke context en noden per land.
- “Regional Resettlement Conferences” in Boekarest en Wenen: Huisvesting en opvang van hervestigde vluchtelingen (Wenen) en sensibilisering rond bescherming van vluchtelingen en Welcoming communities (Boekarest)
d) Versterken van het SHARE integratienetwerk en het faciliteren van de uitwisseling van Europese best practices.
Een specifieke website, uitwisselingen en een magazine bevorderen de coördinatie en de versterking van het netwerk binnen Europa en binnen de nationale context. Op het einde van het project volgt een Integration Skills Share Day in Brussel.
Met de steun van SHARE integratienetwerk: bescherming en verwelkoming van hervestigde en gerelocaliseerde vluchtelingen.