Community sponsorship: ook voor wie niét christelijk of gelovig is

Caritas International België Community sponsorship: ook voor wie niét christelijk of gelovig is

De deelnemers aan de conferentie kwamen uit België, Frankrijk, Ierland, Italië, Spanje, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland. - IIOMC

De deelnemers aan de conferentie kwamen uit België, Frankrijk, Ierland, Italië, Spanje, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland. - IIOMC

10/11/2022

Hoe kunnen we ook niet-christelijke geloofsgroepen aantrekken om mee hun schouders te zetten onder community sponsorship?[1] Dat was dé hamvraag op het de conferentie ‘Multifaith and Wider Community Engagement in Refugee sponsoring’ in het Duitse Keulen. Het community sponsorship-team van Caritas International was er ook bij.

De conferentie was een initiatief van Quality Sponsorship Network (Share QSN), dat gemeenschappen in Europa ondersteunt die zich inzetten voor de opvang en integratie van nieuwkomers in Europa binnen community sponsorship. Er waren meer dan 50 deelnemers uit België, Frankrijk, Ierland, Italië, Spanje, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland.

Een sterk netwerk met 8 partners

Allemaal waren de deelnemers lid van religieuze of religieus geïnspireerde organisaties, of werkten ze er. En dat is niet toevallig. 5 van de 8 partners die samenwerken binnen Share QSN zijn religieuze of op geloof gebaseerde organisaties: Caritas International in België, Consorzio Communitas in Italië, de Fédération de l’Entraide Protestante in Frankrijk, DiCV en ICMC Europe. De drie seculiere QSN-partners – de Irish Refugee Council in Ierland, Citizens UK Charity in het Verenigd Koninkrijk en de Baskische regering in Spanje – werken ook in verschillende mate nauw samen met plaatselijke religieuze groeperingen.

Gelovigen en niet-gelovigen

Ondanks die ‘christelijke basis’ bestaan sommige sponsorgroepen ook uit vrijwilligers met verschillende achtergronden, die een andere religie hebben of niet gelovig zijn. Om meer mensen in de brede samenleving te betrekken bij community sponsorship, is het nodig om ook andere dan christelijke geloofsgroepen aan te trekken, meent het Share QSN. Nadenken over hoe dat kan, was – naast het delen van ‘goede praktijken’ – dan ook de opzet de conferentie.

Meer weten?

Hoe de conferentie verliep en wat de resultaten waren, lees je in het verslag.1

Bij community sponsorship geeft een groep gewone burgers een warm welkom aan een vluchtelingengezin dat door de UNHCR is uitgekozen om zich te hervestigen in ons land.
Community sponsorship is een initiatief van Fedasil, in samenwerking met Caritas International, dat kadert binnen het bredere hervestigingsprogramma.

Verwant nieuws

Alle nieuwsberichten