34 Syrische vluchtelingen in België aangekomen met humanitair visum

Caritas International België 34 Syrische vluchtelingen in België aangekomen met humanitair visum

Sant'Egidio

Sant'Egidio

08/06/2018

Gisteren kwamen op de luchthaven van Zaventem 10 kwetsbare Syrische families aan. De 19 volwassenen en 15 kinderen ontvluchtten de oorlog en kwamen terecht in Turkije, waar ze in moeilijke omstandigheden moesten zien te overleven. Nu kunnen ze in ons land een nieuw bestaan opbouwen, onder begeleiding van katholieke parochies en gemeenschappen en met de steun van Caritas International.

“De aankomst verliep emotioneel”, vertelt Sofie De Mot, verantwoordelijke voor integratie bij Caritas. “Sommigen hebben hier familie die ze al jaren niet meer gezien hadden. Velen waren moe van de lange reis, zeker de kinderen en ouderen. De onthaalgroepen van de parochies gaven hen een zeer warm welkom.”

Integratie in België

In totaal zullen 150 Syrische vluchtelingen opgevangen worden door een interreligieus netwerk, opgezet door Sant’Egidio, waarin alle erkende godsdiensten van België zich hebben verenigd. Eerder kwamen via dit netwerk al 38 kwetsbare Syrische vluchtelingen uit Turkije en Libanon aan.

“De gezinnen worden rechtstreeks begeleid door de lokale gemeenschappen. Caritas ondersteunt de parochies in de tweede lijn, via een helpdesk”, legt Sofie de Mot uit. “Verschillende families werden intussen als vluchteling erkend.”

Nog 78 personen verwacht

De komende weken en maanden worden de volgende 78 vluchtelingen in ons land verwacht. Zij zullen naar ons land komen via hetzelfde principe als de 72 vluchtelingen die al in België zijn: de overheid voorziet het humanitaire visum, de lokale gemeenschappen nemen de verdere opvang op zich.

Deze 150 gezinnen krijgen geen materiële hulp van de Belgische overheid, maar worden opgevangen door de religieuze organisaties en gemeenschappen over heel België. Dit model van veilige en legale toegangswegen en opvang door het maatschappelijke middenveld vervangt de opvangverplichtingen van de overheid dus niet, maar voegt er iets extra aan toe.

Verwant nieuws

Alle nieuwsberichten