Vulkaanuitbarsting in Goma: noodhulp voor mensen op de vlucht

Caritas International België Vulkaanuitbarsting in Goma: noodhulp voor mensen op de vlucht

Caritas Goma - Een medewerker van Caritas Goma meet de schade op van de vulkaanuitbarsting van 22 mei 2021

Caritas Goma - Een medewerker van Caritas Goma meet de schade op van de vulkaanuitbarsting van 22 mei 2021

28/05/2021

Caritas is enorm bezorgd om het lot van honderdduizenden inwoners van de Congolese stad Goma. Ze zijn op de vlucht voor een nieuwe uitbarsting van de vulkaan Nyiragongo. De vulkanische activiteit zorg niet alleen voor aardbevingen in de regio, de lavastroom kan de stad overspoelen én zelfs dodelijke gassen doen vrijkomen in het Kivumeer. Caritas International schenkt 25.000 euro om de plaatselijke Caritas-partners te steunen bij het opzetten van noodhulp.

Na de eerste uitbarsting van de Nyiragongo op zaterdag 22 mei, bevolen de autoriteiten een evacuatie van een deel van de stad Goma. Sinds donderdagochtend zijn honderdduizenden mensen op de vlucht, de meesten te voet. Ze vormen een lange keten van mannen, vrouwen en kinderen. De wegen naar naburige steden zitten overvol. De mensen trekken massaal naar Sake, zo’n 30 km verderop, naar Zuid-Kivu of buurland Rwanda.

Humanitaire hulp voor een stad op de vlucht

Caritas Goma geeft humanitaire hulp aan de mensen op de vlucht in Sake en Kibati, op de weg naar Rutshuru. Ze zorgt voor drinkbaar water, voedsel en de meest noodzakelijke huishoudelijke artikelen. De naburige Caritas-partners in Bukavu en Rubavu/Gisenyi bereiden zich voor om Caritas Goma bij te staan. Caritas International Belgium maakt 25.000 euro vrij om de activiteiten van haar lokale partners te ondersteunen. De hulp is broodnodig. “We vrezen ook voor een uitbraak van covid-19, cholera, tyfus en andere ziekten die opflakkeren als er veel mensen bij elkaar zijn”, zegt Patricia Bwema Mugoli van Caritas Goma.

Vrezen voor het ergste

Intussen wordt de regio voortdurend geteisterd door aardschokken, een direct gevolg van de vulkaanuitbarsting. Elke drie minuten voelt de vluchtende bevolking een schok, tot wel 4,5 op de schaal van Richter. Huizen zakken in elkaar als zandkastelen, wegen scheuren als papier. De mensen zijn doodsbang. “Aan een lavastroom kan je nog ontsnappen”, zegt de vluchtende Mahoro Enoch aan Caritas Goma. “Maar waar loop je heen bij een aardbeving? Het gevaar is overal.”

En dat gevaar is nog lang niet geweken. Seismologen verwachten een nieuwe, veel ernstigere uitbarsting van de vulkaan. Deze keer zouden de lavastromen de steden Goma en Rubavu/Gisenyi, in het naburige Rwanda, kunnen bereiken en die verwoesten. In het allerslechtste geval bereikt de lava ook het Kivumeer. Dan kunnen de gassen die zich in de diepere waterlagen van het meer bevinden aan de oppervlakte komen. Die gassen kunnen duizenden mensen verstikken die in de omgeving wonen.

IK STEUN DE BEVOLKING VAN GOMA

en doe een gift via ons online betalingsplatform of op rekening BE88 0000 0000 4141 met mededeling ‘3993 Goma’.

Verwant nieuws

Alle nieuwsberichten