Jordanië’s opvangcapaciteiten uitgeput

Caritas International België Jordanië’s opvangcapaciteiten uitgeput
31/08/2015

Jordanië telt vandaag naar schatting 630.000 Syrische vluchtelingen. ‘Naar schatting’ wil zeggen dat er 630.000 Syriërs officieel geregistreerd zijn. Ook hier is de helft kinderen. 100.000 vluchtelingen verblijven in een van de drie kampen die opgezet werden door de Verenigde Naties maar de meesten leven daarbuiten: in informele tentenkampen, geïmproviseerde woningen of huurwoningen, verspreid in dorpen en steden over heel Jordanië.

De grote meerderheid is ondertussen volledig afhankelijk van noodhulp of financiële steun van vrienden of familie. Het eigen spaargeld is ondertussen vaak op, enerzijds omdat het conflict zo lang aansleept, anderzijds door de stijgende prijzen in de steden. Negen op de tien vluchtelingen zijn extreem kwetsbaar en leven onder de absolute armoedegrens.

Het eind van gratis medische zorg

Vier en een half jaar crisis heeft Jordanië’s opvangcapaciteiten uitgeput. Gebrek aan voldoende financiële steun vanwege de internationale gemeenschap blijft het grootste struikelblok, zowel voor de Jordaanse overheid als voor de lokale en internationale humanitaire organisaties. In maart 2015 zag het Wereldvoedselprogramma (het onderdeel van de Verenigde Naties dat voedsel verstrekt aan vluchtelingen) zich genoodzaakt de hulp aan de Syrische vluchtelingen een flink stuk terug te schroeven omdat het nodige geld ontbrak. Om dezelfde reden besliste de Jordaanse overheid eind 2014 niet langer gratis medische zorg te verlenen aan de vluchtelingen.

Verwant nieuws

Alle nieuwsberichten