Het belang van proper water

06/03/2014

Water is een eerste levensbehoefte en elk mens heeft recht op schoon water. Maar voor bijna één miljard mensen is dit nog steeds een onvervulde belofte. Ze leven zonder schoon drinkwater. De aarde beleeft dan ook een ware watercrisis. Vooral Sub-Saharisch Afrika, Zuidoost-Azië en Zuid-Amerika schreeuwen om water.

Zonder water, geen vooruitgang

Water heeft invloed op alles: op educatie, gezondheid, armoede en vooral op het leven van vrouwen en kinderen. Iemand uit een doorsnee familie die getroffen is door de watercrisis, heeft thuis geen waterkraan wanneer hij snakt naar een glas zuiver water. In plaats daarvan worden vrouw en kinderen kilometers ver uitgestuurd om water te halen.

Velen vrouwen en kinderen lopen zo tot drie uur tot de dichtstbijzijnde bron of rivier, blootgesteld aan allerlei ziektekiemen. Naast de zware last van de bidons en de warmte, zijn ze heel de tocht lang blootgesteld aan de dreiging van wilde dieren en seksueel geweld. De tijd die ze besteden om water te halen, kunnen ze niet gebruiken om te leren lezen, schrijven, geld te verdienen of voor het gezin te zorgen.

Caritas International België Het belang van proper water

Vele families weten dat ze vervuild water consumeren dat diarree, cholera en dehydratatie kan veroorzaken, of zelfs de dood. Maar welke keuze hebben ze? Kinderen, vooral baby’s zijn als eerste het slachtoffer. Elke 19 seconden verliest een moeder een kind als gevolg van een water gerelateerde ziekte. En dit is de dagelijkse realiteit voor bijna een miljard mensen.

 

Vrouwen en kinderen kansen geven

Caritas International besteedt in al haar voedselzekerheidprojecten specifieke aandacht aan toegang tot schoon water. Want schoon water betekent gezondheid, opvoeding, voedsel en een inkomen, vooral voor vrouwen en kinderen.

Caritas International België Het belang van proper water

Wanneer we voor gemeenschappen waterfaciliteiten bouwen, bevrijden we vrouwen en kinderen van hun juk en herwinnen ze een stuk vrijheid. Kinderen kunnen terug naar de schoolbanken. Vrouwen hebben terug tijd om thuis een moestuin te onderhouden en om zo te voorzien in het levensonderhoud van hun gezin. Ze krijgen de kans om een opleiding te volgen, deel uit te maken van een watercomité of een zaakje op te starten om een extra centje te verdienen.

Verwant nieuws

Alle nieuwsberichten