Servië herstelt na historische watersnood

Caritas International België Servië herstelt na historische watersnood
03/07/2014

Anderhalf maand geleden werd de Balkanregio getroffen door de ergste overstromingen in een eeuw. Caritas levert vanaf dag één enorme inspanningen om duizenden slachtoffers hun normale leven terug te geven. Nu de noodtoestand voorbij is, verschuift de focus naar heropbouw.

Nood aan hygiëne en zuiver water

Overstromingen van vlakke gebieden en aardverschuivingen in heuvelachtige regio’s zorgden midden mei voor een ongeziene watersnood in Servië. Toen het water wegtrok uit de overstroomde gebieden, kampte de regio met tal van kopzorgen, zoals een gebrek aan hygiëne en drinkbaar water, dode dieren die moesten verwijderd worden en beschadigde infrastructuur en landbouwgronden.

 

Caritas geeft voedsel en hygiëneartikelen

Caritas Servië slaagde er met de hulp van het netwerk in om 7000 families in 12 gemeenten over heel Servië te voorzien van hulppakketten met daarin voedsel en hygiëneartikelen. Voornamelijk gezinnen van wie de huizen zwaar beschadigd waren, gezinnen zonder middelen of met veel kinderen en mensen met speciale behoeften zoals andersvaliden, ouderen en alleenstaande moeders.

 

Desinfectie getroffen dorpen

Het waterleidingnet is intussen bijna overal hersteld, op enkele plaatsen na. Daarnaast zijn al de hoofdbanen die door de overstromingen afgesneden waren van rampgebieden, terug in goede staat. In alle 12 gemeenten van het noodhulpprogramma van Caritas, zijn inmiddels desinfectiemaatregelen getroffen om de hygiëne te bevorderen en de verspreiding van ziektekiemen geen kans te geven.

Heropbouw van landbouw en veeteelt

Caritas verschuift langzaam haar activiteiten naar de volgende fase, die van de wederopbouw. Momenteel zijn Caritas-teams in het hele land bezig met de behoeften van de meest kwetsbare gezinnen in kaart te brengen op het vlak van opvang, het huishouden, landbouw, veeteelt en psychosociale ondersteuning. Volgende maand start Caritas met de uitvoering van haar wederopbouwprogramma in de 12 begunstigde gemeenten.

Caritas International België Servië herstelt na historische watersnood

Caritas International België Servië herstelt na historische watersnood

Verwant nieuws

Alle nieuwsberichten