De kou overwinnen in Jordanië

Caritas International België De kou overwinnen in Jordanië

Caritas Jordanië - Abu-Abdallah, hier met zijn jongste zoon van twee jaar

Caritas Jordanië - Abu-Abdallah, hier met zijn jongste zoon van twee jaar

13/12/2018

Abu-Abdallah is een warme man. Maar tegen de kou kan hij weinig beginnen. En de kou komt eraan. Een venijnige vrieskou, die door de kieren van het huis blaast en zich vastbijt in je botten. Regen. Hagel. Sneeuw. Abu-Abdallah is een optimist, maar hij ziet de komende maanden somber in. U zult wel begrijpen waarom.

Vijf jaar geleden kwam hij met zijn gezin in Jordanië terecht — alles kwijt. In Syrië verdiende Abu-Abdallah goed de kost. Hij werkte hard voor zijn gezin. Ze waren gelukkig, en de toekomst zag er mooi uit. Abu-Abdallah ziet het als zijn taak als gezinshoofd om in alle omstandigheden goed voor zijn vrouw en kinderen te zorgen, en ze kwamen dan ook niets tekort. Maar nu, in Jordanië zit het gezin aan de grond.

Een leven in armoede in Jordanië

Nu is het zijn oudste zoon, van 18 jaar, die wat geld verdient als dagloner op boerderijen. “Ik wil er koste wat kost voor zorgen dat mijn kinderen opnieuw een goed leven hebben en niets tekortkomen. Zoals in Syrië, waar ik als vader in alles wat nodig was kon voorzien. Ik zou graag teruggaan naar Syrië, maar niet vooraleer er vrede heerst en het er veilig is voor de kinderen.”

In Jordanië vindt Abu-Abdallah geen werk: er zijn weinig jobs, en al zeker niet voor vluchtelingen, en vele Jordaniërs leven al in armoede… Dana Shaheen, communicatieverantwoordelijke voor Caritas Jordanië getuigt: “Heel wat families leven in vervallen huizen waar er onvoldoende isolatie is en geen verwarming. In de winter gebruiken ze dekens en primitieve verwarmingstoestellen om zich te verwarmen. Ze moeten brandstof kopen, warme kleren en schoenen voor hun kinderen bovenop hun eten en andere noodzakelijke spullen. Er moet ook huur betaald worden, al is hun huis maar een stal. En als gevolg van hun levensomstandigheden hebben ze vaker medische zorg nodig… En daar is geen geld voor want de meeste vluchtelingen hebben geen werk.”

Angst om de winter niet door te komen

Het idee van de winter doet Abu-Abdallah huiveren. Hij is bang voor zijn vrouw en kinderen. Bang om de winter niet door te komen. Jordanië geniet van een mediterraan klimaat maar in de winter kan het in de bergen en de woestijn flink koud zijn. December en januari zijn de koudste maanden, maar het slecht weer kan voortduren tot eind maart.

Vele gezinnen hebben het moeilijk dan. Voor de vluchtelingen is het vaak een kwestie van overleven. Ze hebben geen warme kleren, geen goede schoenen, geen verwarming, niets om zich te beschermen tegen de bijtende koude.

Strijden tegen de koude

Help in deze kerstperiode een Syrisch gezin dat anders in de kou staat. U schenkt een gezin als dat van Abu-Abdallah warmte. De warmte van uw hart. De warmte van een stel dekens, een kacheltje en brandstof. Het is een eenvoudig gebaar, maar het maakt een wereld van verschil.

Doe een gift[1]. Schenk warmte aan een Syrisch gezin in nood.

Een kerosinekacheltje straalt genoeg warmte uit om de koude te verdringen. Met een stel dekens zijn de mensen ook heel blij. Schenk wat uw hart u ingeeft. Als u maar snel helpt. Want op het moment u dit leest, is de winter al begonnen. Daarom: doe uw gift vandaag nog. Via ons online platform of op ons rekeningnummer BE88 0000 0000 4141 met in de mededeling “Jordanië”.[1]

Zoals u weet, krijgt u voor giften van 40 euro en meer op jaarbasis een fiscaal attest. Uw gift van vandaag komt daarvoor nog mee in aanmerking. Met het attest krijgt u tot 45% van uw giften van dit jaar terug als belastingvermindering. Schenkt u nu 78 euro, dan krijgt u van dat bedrag alvast al zo’n 35 euro terug als belastingvermindering. Uw gift moet wel bij ons aankomen vóór 31 december 2018.

Verwant nieuws

Alle nieuwsberichten