Cycloon Idai: verontrustende getuigenissen

Caritas International België Cycloon Idai: verontrustende getuigenissen

Donal Reilly/CRS - Jose Eduardo en Louise, overlevenden van de cycloon Idai

Donal Reilly/CRS - Jose Eduardo en Louise, overlevenden van de cycloon Idai

28/03/2019

José Eduardo en zijn vrouw Louise Gonquim waren op hun boerderij in Mozambique toen de cycloon Idai met brute kracht aan land kwam en hun leven en dat van 1,5 miljoen anderen in chaos en onzekerheid stortte.

“Ze moesten hun boerderij verlaten”, vertelt Donal Reilly, een Caritasmedewerker die José en Louise ontmoette in Beira, een van de zwaarst getroffen zones in Mozambique. “Ze verhuisden naar een betonnen gebouw in de buurt, maar dat begon af te brokkelen. Ze brachten een nacht door op het dak, een andere in een boom. Tijdens de ramp moesten José en Louise hun kinderen van 2, 7 en 13 jaar wakker houden zodat ze niet in het water zouden vallen.”

5 dagen op het dak van een gebouw

Isabel, haar familie en 300 anderen brachten 5 dagen door op het dak van een gebouw, tot ze gered werden. “Haar kinderen kunnen niet zwemmen. Ze hield hen dag na dag stevig in haar armen.”, rapporteert het noodhulpteam van Caritas. In de school Samora Machel in Beira krijgen ze voedsel, water en een dak boven het hoofd. “We leven nog”, zegt Isabel verbaasd, terwijl ze zichzelf probeert te overtuigen van deze realiteit waarin ze stilaan niet meer geloofde.

Vandaag kon Caritas beginnen met het leveren van noodhulp, maar de toekomst blijft onzeker. “Zal er genoeg eten zijn voor mijn familie?”, “en wat als ze ziek vallen?”, het zijn angsten die je kunt aflezen van de gezichten van heel wat overlevenden van de cycloon.

Een bezorgdheid: voedsel

In Mozambique werkt meer dan 75 percent van de actieve bevolking in de landbouwsector[1]. De boeren zijn afhankelijk van hun land voor hun huis, inkomsten en voedsel, maar velen kunnen niet terugkeren na de cycloon: “De overstromingen brachten ook veel zand met zich mee, die nu de aarde bedekt en haar zo onbruikbaar maakt”, legt Donal uit. Net voordat de cycloon toesloeg, werden de landbouwgebieden en duizenden boeren in de regio al getroffen door een opeenvolging van frequente droogte en overstromingen. Nu blijft er helemaal niets meer over. Geen onderdak, geen voedsel, geen drinkbaar water.

Noodhulp en heropbouw

“De mensen wonen in fragiele, geïmproviseerde schuilplaatsen, gemaakt van stukken plastic en de zeilen die ze konden vinden”, getuigt Donal. De nasleep van de catastrofe blijft slachtoffers maken en essentiële infrastructuur zoals wegen, bruggen en openbare diensten werden zwaar getroffen. De overlevenden bevinden zich nog in verschrikkelijke omstandigheden.

Caritas International België Cycloon Idai: verontrustende getuigenissen
© Joost Bastmeijer/Caritas – Isabel Daniel, 28 jaar, overleefde de cycloon Idai

Caritas International werkt samen met haar lokale partners om de families die werden getroffen door de overstromingen te voorzien van noodhulp, vooral voedsel, onderdak, water en eten. De teams van Caritas Mozambique zijn aangekomen in Beira met 1.500 tentzeilen. Ze konden ook twee andere regio’s van Mozambique bereiken: Manica en Sofala.

Na de eerste noodhulp begint de heropbouw. Het Caritasnetwerk heeft berekend dat haar hulp in totaal €731.508 zal kosten. Er is nog veel werk, nog veel mensen die hulp nodig hebben, nog veel mensen zoals José, Louise en Isabel…

Meer dan ooit hebben we uw hulp nodig om levens te redden. Doe een gift voor de slachtoffers van Idai, online of op BE 88 0000 0000 4141, met in de mededeling “Idai”.1

Nationaal Instituut voor de Statistiek, 2012

Verwant nieuws

Alle nieuwsberichten