Aardbeving Marokko: steun de slachtoffers

Caritas International België Aardbeving Marokko: steun de slachtoffers

Alle huizen zijn er verwoest. De mensen verblijven buiten. / © Caritas Marokko

Alle huizen zijn er verwoest. De mensen verblijven buiten. / © Caritas Marokko

11/09/2023

Een krachtige aardbeving trof in de nacht van vrijdag 8 september verschillende regio’s in centraal Marokko. Ze kostte tot nu al aan zo’n 2.500 mensen het leven en veroorzaakte enorm veel schade. Caritas International maakte 50.000 euro vrij om Caritas Marokko bij te staan. Onze collega’s  hebben nu vooral stroomgenerators, matrassen, dekens, tenten, voedsel en medicijnen nodig.

De aardbeving vond plaats in de nacht van vrijdag 8 september om 23.11u. Met een geschatte kracht van 7 op de Schaal van Richter, was het de grootste aardbeving die ooit in het land is geregistreerd sinds 1900. Ze trof vooral de provincies en gemeenten Al-Haouz, Marrakech, Ouarzazate, Azilal, Chichaoua en Taroudant.

Zo’n 2.500 mensen verloren het leven, en vooral in het zuiden van het land is de schade enorm. Mensen verblijven buiten en brengen ook de nacht door op straat.

Caritas International België Aardbeving Marokko: steun de slachtoffers

 

Onze collega’s van Caritas Marokko trachten de slachtoffers hulp te bieden. Veel getroffen dorpen bevinden zich in onherbergzaam gebied. Vaak zijn ze alleen te bereiken met ezels of een terreinwagen. De slachtoffers hebben nu nood aan  stroomgenerators om ’s nachts elektriciteit te hebben en hun telefoons op te laden zodat ze met de buitenwereld kunnen communiceren, meer tenten om de nacht in door te brengen, matrassen, dekens, voedsel en eenvoudige eerstehulpuitrusting.

“Je ziet tenten langs de weg en een constante stroom aan mensen”, aldus collega’s van Caritas Marokko die de bergen in trokken in de omgeving van Amzmiz, zo’n 55 kilometer ten zuidwesten van Marrakech. Ze bereikten een dorpje met ongeveer 60 inwoners. “De weg naar het dorp kan met de auto worden afgelegd via een pad dat de mensen hebben vrijgemaakt, want de belangrijkste toegangsweg is geblokkeerd”, vertellen ze. “Alle huizen zijn er verwoest. De mensen verblijven buiten. Ze hebben wat tenten gevonden om de nacht door te brengen, maar die zijn niet erg stevig.” De meerderheid van de inwoners van dit dorp zijn eenvoudige mensen, zeggen de Caritas-medewerkers. “Ze zijn erg kwetsbaar. De vermoeidheid en bezorgdheid zijn op hun gezichten te lezen.”

Omdat het bereikbaar is met de auto, wordt dit dorp voor Caritas Marokko het centrum van de hulpverlening, van waaruit er hulp kan worden geboden aan bewoners in de ruimere omgeving. “Zo zien we het althans in het begin’, zeggen ze. Een eerste konvooi met een generator, kleding, EHBO-kits, voedsel, medicijnen en tenten werd alvast naar het dorp gestuurd.

Wil je de slachtoffers van de aardbeving in Marokko helpen?
Doe een gift: online of via de rekening  BE88 0000 0000 4141 met de mededeling ‘4949 MAROKKO’.

Verwant nieuws

Alle nieuwsberichten