Move with Africa: op weg om wereldburgers te worden!

Caritas International België Move with Africa: op weg om wereldburgers te worden!
09/02/2017

In het kader van het project Move with Africa zullen 15 jongeren van het Institut des Sœurs de Notre-Dame op 23 februari naar Rwanda reizen. Move with Africa, een initiatief van La Libre Belgique, richt zich naar jongeren van de 3e graad secundair onderwijs. Samen met een NGO reizen Belgische jongeren naar een ander land om kennis te maken met zijn inwoners, cultuur en geschiedenis. Onze partners op het terrein maken het mogelijk om ontwikkelingsprojecten ter plaatse te bezoeken.

Sinds enkele maanden volgen deze 15 jongeren vormingen, georganiseerd door het educatieteam van Caritas International. Zo zijn ze voldoende geïnformeerd en gesensibiliseerd over thema’s als ontwikkelingssamenwerking, mondiale ongelijkheden, interculturaliteit en voedselzekerheid.

Tijdens hun verblijf ter plaatse zullen de leerlingen van ISND, begeleid door drie leerkrachten en twee medewerkers van Caritas International, actief worden betrokken bij enkele projecten over voedselzekerheid van Caritas Rwanda. Ze zullen met eigen ogen het werk van verschillende coöperaties zien die actief zijn in landbouw, bijenteelt en opslag. Daarnaast zullen de leerlingen Rwandese families een handje helpen op het veld. Om de ontwikkelingsprojecten, onder meer over straatkinderen, in Rwanda beter te begrijpen, staat een bezoek aan de collega’s van Caritas Rwanda op de agenda. Uitwisseling met Rwandese jongeren zal eveneens aan bod komen.

Verder zullen de leerlingen ook de kans krijgen om de toeristische trekpleisters in Rwanda te ontdekken. Een bezoek aan historische gebouwen, culturele pareltjes en natuurlijke rijkdommen mag niet ontbreken. Onder meer enkele musea, kerken, de herdenkingsplaats over de genocide, het koninklijk paleis in Nyanza, arboretum de Ruhande, Kivumeer en het oerbos Nyungwe staan op het programma.

Move with Africa is niet zomaar een reis. Van zodra de jongeren terug in België zijn, zullen ze getuigen over hun ervaringen in Rwanda. Dit project maakt deel uit van een belangrijke fase in hun persoonlijke en gezamenlijke engagement met als doel mee te werken aan een meer rechtvaardige, solidaire en verantwoordelijke wereld.

Verwant nieuws

Alle nieuwsberichten