Walk in my shoes: kruip in de huid van een vluchteling

Caritas International België Walk in my shoes: kruip in de huid van een vluchteling

Illustraties: Switch asbl

Illustraties: Switch asbl

25/10/2021

Vechten tegen onrechtvaardigheid, of je gedeisd houden? Iemand onder dwang aangeven, of je familie in gevaar brengen? Jezelf redden door een vriend aan zijn lot over te laten, of je leven riskeren? Het zijn enkele van de hartverscheurende dilemma’s waarmee Sifa, Hassan en Sinait geconfronteerd worden, net zoals zoveel mensen die gedwongen worden om alles achter te laten. ’Walk in my shoes’ is een educatieve tool die je onderdompelt in het leven van een jongere die zijn/haar land moet ontvluchten,  en je vraagt om in zijn/haar schoenen te gaan staan.

Walk in my shoes dompelt je onder in het relaas van Sifa uit Congo, Hassan uit Syrië of Senait uit Eritrea. De drie tieners staan voor erg moeilijke en levensbepalende keuzes, en moeten hun land ontvluchten.
Walk in my shoes vraagt je om in de schoenen te gaan staan van deze jongeren, en keuzes te maken. Elke keuze bepaalt hoe hun verdere leven er zal uitzien. Om je te helpen, krijg je achtergrondinformatie mee: een filmpje van een getuigenis, een artikel… Tijdens deze interactieve tocht ga je mee in de gedachten, twijfels, angsten en hoop van deze jongeren. Omdat je in hun schoenen staat, stel je je de vraag: “Wat als ik het was geweest? Wat zou ik gedaan hebben?”

HET ONTWIKKELEN VAN EMPATHIE OM BETER SAMEN TE LEVEN

Door in de huid van Sifa, Hassan of Sinait te kruipen, word je je bewust van de complexiteit van migratie. Je zal beseffen dat migreren naar een ander land vaak geen echte keuze is, maar een gedwongen keuze om jezelf te redden, om in vrijheid en in veiligheid te kunnen leven. Het maakt je ervan bewust dat de plaats waar je geboren bent, bepalend is voor de omstandigheden waarin je zal leven en de keuzes die je zal moeten maken… Want empathie ontwikkelen is de sleutel om elkaar beter te begrijpen en de polarisatie van onze samenlevingen tegen te gaan.

VOOR WIE IS HET?

Walk in my shoes werd in de eerste plaats is ontwikkeld voor jongeren uit de 2de en 3de graad van het secundair onderwijs, vanaf 15 jaar.  De tool helpt leerkrachten om op een innovatieve manier aan de slag te gaan met thema’s als conflict en geweld in de wereld, migratie en samenleven.

Maar Walk in my shoes is er eigenlijk voor iedereen die geïnteresseerd is in deze thema’s. Je kan er ook thuis aan deelnemen, of in je vereniging.

Let wel op: de verhalen in Walk in my shoes zijn erg hard en de tool is realistisch. Daarom is deze serious game niet geschikt voor jongeren onder de 15 jaar. We raden Walk in my shoes ook af voor jongeren met een migratieverhaal en/of een traumatische achtergrond.

DOOR WIE?

Walk in my shoes werd ontwikkeld door Caritas International België en Commision Justice et Paix, in samenwerking met Switch asbl, en werd mee opgebouwd door leerkrachten en vluchtelingen. De verhalen die worden verteld zijn geïnspireerd op hun ervaringen.

EERSTE REACTIES

Enkele reacties van ons testpubliek:

  • “Een emotionele inkijk van een uur in de verschrikkelijke reis van een jonge Syriër die de oorlog ontvlucht… pakkend, realistisch, heel leerzaam.” – Sébastien
  • “Hand in hand en stap voor stap mee op weg in de zoektocht naar betere perspectieven: een uniek inzicht in de dilemma’s van een vluchteling.” – Veerle
  • “Het is een geweldig initiatief, beklijvend en bovenal menselijk, waarbij de nummers een naam, een gezicht en een verhaal krijgen.” – Sofia

VIDEO TRAILER


Met de steun van de Belgische Ontwikkelingssamenwerking – DGD

Verwant nieuws

Alle nieuwsberichten