« Een wet die besnijdenissen verbiedt, is er niet. Het is niet verboden”, legt Aichetou uit. “Er zijn natuurlijk wel ngo’s die het thema aankaarten en die het aantal besnijdenissen in Mauritanië willen verminderen maar veel macht hebben die niet.” Aichetou onderstreept dat het probleem ook te maken heeft met de families: ouders, een schoonbroer of een echtgenoot die erop aandringen dat meisjes worden besneden. Klacht indienen bij de politiek is onmogelijk want het conflict speelt zich af binnen een familie.
Aichetou is niet de enige die met deze praktijk af te rekenen kreeg: meer dan 200 miljoen meisjes en vrouwen in de hele wereld [2] zijn het slachtoffer van besnijdenissen. In Mauritanië is 67% van de vrouwelijke bevolking [3] besneden; meer dan de helft van de jonge meisjes ondergaat een ingreep voor hun 15de verjaardag [4].
Een besnijdenis wordt beschouwd als een schending van de mensenrechten. En toch komen genitale verminkingen bij vrouwen nog altijd voor in om en bij de 30 landen in de wereld [5]. De meeste gevallen vind je in Egypte, Ethiopië en Somalië. De praktijk is te veroordelen, maar toch wordt één kwart van deze verminkingen uitgevoerd door werkers uit de gezondheidszorg [6].