VN vraagt België een einde te maken aan de opsluiting van kinderen

Caritas International België VN vraagt België een einde te maken aan de opsluiting van kinderen

Isabel Corthier

Isabel Corthier

08/02/2019

België moet stoppen met het opsluiten van kinderen, want deze praktijk druist in tegen het hoger belang van het kind. Dit blijkt uit de aanbevelingen die donderdag werden uitgebracht door het Kinderrechtencomité van de Verenigde Naties. Caritas en de andere organisaties achter de campagne “Een kind sluit je niet op. Punt.” verwelkomen dit advies en roepen de federale regering op om onmiddellijk een einde te stellen aan de detentie van kinderen.

Omdat België het kinderrechtenverdrag heeft geratificeerd, moet het om de vijf jaar aan het Kinderrechtencomité rapporteren over de naleving van dit verdrag. De aanbevelingen van het comité zijn de laatste stap in een proces dat ervoor moet zorgen dat er in België geen kinderrechten geschonden worden.

Opsluiting nooit in belang van het kind

De aanbevelingen werden donderdag gepubliceerd en aan de regering bezorgd. Het Kinderrechtencomité geeft aan diep bezorgd te zijn over het feit dat België terug families met kinderen opsluit in gesloten centra. Het comité dringt er dan ook op aan om een einde te maken aan deze praktijk.

Het opsluiten van kinderen op basis van hun migratiestatus kan nooit in het hoger belang van het kind zijn. Dit principe in internationaal recht stelt dat bij alle beslissingen die betrekking hebben op kinderen, het belang van het kind altijd als eerste overwogen moet worden. Bovendien heeft detentie onherstelbare psychische en lichamelijke gevolgen voor de ontwikkeling van kinderen.

Al 19 kinderen opgesloten

Het Kinderrechtencomité van de Verenigde Naties staat niet alleen in haar standpunt. Talrijke experts en internationale instellingen hebben kritiek geuit op België sinds de aankondiging van de bouw van het nieuwe gesloten centrum specifiek voor gezinnen.

Ter herinnering, België stopte in 2008 met het opsluiten van families na drie veroordelingen door het Europees Hof voor de rechten van de mens, maar begon in augustus 2018 opnieuw met deze praktijk. Sindsdien werden al 19 kinderen opgesloten in het gesloten centrum voor gezinnen in Steenokkerzeel. Ze waren tussen de 9 maanden en 17 jaar oud.

“Nu moet België tonen dat het de rechten respecteert van alle kinderen,” zegt Rob Kaelen van de campagne Een kind sluit je niet op. Punt. “Het moet de aanbevelingen van het kinderrechtencomité serieus nemen en stoppen met het opsluiten van kinderen. Zij moeten kind kunnen zijn, verzorgd en beschermd worden, in alle vrijheid.”

Teken onze petitie, praat erover, deel ze op sociale media.
Want: EEN KIND SLUIT JE NIET OP. PUNT.

Verwant nieuws

Alle nieuwsberichten