Lesmateriaal in de kijker: audiovisueel materiaal rond mensen op de vlucht

Caritas International België Lesmateriaal in de kijker: audiovisueel materiaal rond mensen op de vlucht

Het Archief voor Onderwijs - Nieuwe bundel rond mensen op de vlucht (screenshot)

Het Archief voor Onderwijs - Nieuwe bundel rond mensen op de vlucht (screenshot)

18/01/2022

Het Archief voor Onderwijs stelde een bundel van collecties samen met audiovisueel lesmateriaal rond migratie en mensen op de vlucht[1]. De collecties werden opgesteld volgens het educatief kader van Caritas International, met aandacht voor onder andere mediawijsheid, persoonlijke verhalen en kennis over vluchtelingen en internationaal beleid. Aan de hand van dit materiaal kan je met leerlingen secundair onderwijs werken aan een correcte begripsvorming en terminologie, maar ook aan empathie.

Opbouw van het lesmateriaal

De eerste twee collecties vormen het kennisluik, waarin je leerlingen kennismaken met belangrijke basisbegrippen en het vluchtelingenbeleid in Europa. In de drie volgende collecties vertellen vluchtelingen over hun herkomst, vertrek, de weg naar België en hun nieuwe leven bij ons. Met de laatste collectie ontwikkelen leerlingen een mediawijze blik op het vluchtelingendebat. Heel wat van het audiovisueel materiaal in de nieuwe collecties komt uit het project Veldwerk [2], een initiatief van Red Star Line Museum dat vluchtelingen zelf aan het woord laat. Dat beeldmateriaal werd verder aangevuld met reportages, debatten en fragmenten uit relevante VRT-programma’s.

Inspiratie troef!

We zijn blij dat ons educatief kader inspiratie kon bieden voor deze bundel en vinden het een absolute aanrader. Ook wij laten ons graag inspireren door wat andere organisaties doen, door inzichten uit onderzoek, ontwikkelingen binnen het onderwijs, concrete vragen en suggesties van leerkrachten, …  We bouwen zo verder  aan de kwaliteit van onze educatieve tools, onze vormingen en workshops en trekken dit door in alle projecten die we aangaan. Ontdek hier ons educatief aanbod of contacteer ons met je vragen, ideeën en suggesties op educ@caritasint.be.[1]

Uniek lesmateriaal over vluchtelingen met beelden van Red Star Line Museum.

Het Archief voor Onderwijs is een audiovisuele beeldbank op maat van de klas. Als lesgever kan je gratis een account aanmaken. Meer info: https://onderwijs.hetarchief.be.

Verwant nieuws

Alle nieuwsberichten