Europees Sociaal Forum over Migratie van 15 maart tot 26 maart 2021

Caritas International België Europees Sociaal Forum over Migratie van 15 maart tot 26 maart 2021

ESFM - Neem deel aan het allereerste Europees Sociaal Forum over migratie, een unieke gelegenheid om samen na te denken over de toekomst van de mensheid en de planeet.

ESFM - Neem deel aan het allereerste Europees Sociaal Forum over migratie, een unieke gelegenheid om samen na te denken over de toekomst van de mensheid en de planeet.

10/03/2021

Neem deel aan de digitale workshops van het eerste Europees Sociaal Forum over Migratie (ESFM): een forum van hoop en een call to action. ESFM is meer dan een digitaal evenement. Het is ook een uitnodiging om na te denken over migratie als een centraal element in een nieuw, inclusief en radicaal ethisch kader. De Belgische delegatie[1] nodigt u vriendelijk uit op hun twee regionale workshops over solidaire opvang en economische migratie. Deze gaan door op 18 en 19 maart.

“Voor een gastvrij onthaal: van lokaal naar nationaal niveau, welke beïnvloedingsstrategieën te bevorderen?”

Hoe kunnen we ervoor zorgen dat alternatieve, positieve en constructieve initiatieven een echt machtsevenwicht vormen, invloed uitoefenen en uiteindelijk de richting van het migratiebeleid op nationaal en Europees niveau veranderen? Dat is de vraag waarrond deze workshop is opgebouwd.
Tijdens deze workshop zullen vier sprekersparen de verschillende in hun land uitgevoerde projecten van gastvrije opvang (resultaten, obstakels en uitdagingen) en mogelijke strategieën voorstellen.

 • Datum: donderdag 18 maart van 18.30 tot 20.30.
 • Talen: live vertaling in FR, SPA en ENG.
 • Sprekers: Maurizio Coppola van Movimento Migranti e Rifugiati Napoli (Italië), Justine Festjens van OCU-France (France), Paulo Illes van OCU-Portugal (Portugal), Corinne Le Gros van CNCD-11.11.11 (België), Serena Tallarico de Jungi Mundu (Italië), John Van Tilborg van Stichting Inlia (Nederland), Perspectives migrant.e.s (Nederland & België).
 • Betrokken landen: Portugal, Brazilië, Frankrijk, Italië, Nederland en België.
 • Inschrijving: Verplicht en gratis via dit formulier.
 • Contactpersoon: Cécile Vanderstappen op cecile.vanderstappen@cncd.be

“Economische migratie en de rechten van arbeidsmigranten.”

Hoe kunnen we arbeidsmigranten legale en veilige migratiekanalen bieden? Wat voor soort legale migratie kan worden ontwikkeld in termen van werkgelegenheidskansen? Waarom worden voorbeelden van werknemersintegratie niet het overheersende model? Om deze vragen te beantwoorden zullen vier landen verschillende initiatieven (resultaten, obstakels en uitdagingen) die in hun land zijn geïmplementeerd delen en mogelijke strategieën voorstellen.

 • Datum: vrijdag 19 maart om 18.30 tot 20.30
 • Talen: live vertaling in FR, SPA en ENG.
 • Sprekers: Sami Adouani van Forum Tunisien pour les Droits Economiques et Sociaux (Tunesië), Salima Bensalem van Anapec (Marokko), Grégoire Douxchamps van Enabel (België), Jean René Bilongo van FLAI CGIL migrants (Italië) en Thierry Horner van SIT (Zwitserland).
 • Betrokken landen: Spanje, Duitsland, Zwitserland, België en Tunesië.
 • Inschrijving: Verplicht en gratis via dit formulier.
 • Contactpersoon: Tom Devriendt via t.devriendt@caritasint.be

Eerste Europees Sociaal Forum over Migratie

Geconfronteerd met de sluiting van Europese grenzen, de uitbesteding van het migratiebeleid, de beperkingen van het vrije verkeer van personen dat leidt tot een massale schending van de mensenrechten van mensen langs Europese migratieroutes én de criminalisering van solidaire burgers, roepen sociale en middenveldorganisaties in verschillende Europese landen op tot het houden van het eerste Europees Sociaal Forum over Migratie (ESFM). Meer informatie over dit Europese initiatief: www.fsemlisboa.org


Dit artikel kwam tot stand in het kader van het MIND-project, dat financiële ondersteuning krijgt van de Europese Unie (DEAR – Development Education and Awareness Raising Programme). De inhoud van dit artikel valt uitsluitend onder de verantwoordelijkheid van Caritas International en geeft niet noodzakelijk de mening van de Europese Unie weer.

Caritas International België Europees Sociaal Forum over Migratie van 15 maart tot 26 maart 2021

Les inscriptions sont terminées - Registrations are closed - Inschrijvingen zijn voltooid.1

De Belgische delegatie bestaat uit CNCD-11.11.11, 11.11.11, Caritas International, ACV / CSC, FGTB, SB Overseas en MOC.

Verwant nieuws

Alle nieuwsberichten