Den Tember, een warme klerenboetiek waar wordt gelachen en geknuffeld 

Caritas International België Den Tember, een warme klerenboetiek waar wordt gelachen en geknuffeld 

Nicole en Lisette, twee van de vrijwilligers die schitterend werk verzetten in klerenboetiek Den Tember. - Caritas International

Nicole en Lisette, twee van de vrijwilligers die schitterend werk verzetten in klerenboetiek Den Tember. - Caritas International

13/10/2022

Nicole Joillet en Lisette De Dobbeleer zijn twee prille zeventigers die erg actief zijn. Samen met hun collega’s, onder wie ook vluchtelingen, maken zij van Den Tember een plek die het verschil maakt. Ook door de voedselbank die in het gebouw gevestigd is. Den Tember is een bijhuis van het opvangcentrum van Caritas International in Scherpenheuvel*: een boetiek waar vluchtelingen en andere mensen in nood kleren, huishoudartikelen en speelgoed kunnen vinden. Leuk detail: de naam Den Tember verwijst naar de vroegere functie van het gebouw, als postkantoor van Zichem!

De twee gangmakers van Den Tember hebben er een druk beroepsleven op zitten. Nicole (71) werkte lang als receptioniste bij de vroegere koffiebranderij van Douwe Egberts in Grimbergen. Lisette, die even oud is, werkte in woonzorgcentra en bij diverse OCMW’s in Vlaams-Brabant. En nu geven beide vrouwen dus het beste van zichzelf bij Den Tember.

In den beginne werden er nog kleren gesorteerd in het ‘Peeterskasteel’ in Scherpenheuvel, waar het opvangcentrum ligt voor personen die internationale bescherming (asiel) hebben gevraagd. Na verloop van tijd kon Caritas huren in Den Tember zodat daar een heuse ‘klerenboetiek’ kon worden uitgebouwd. De lokale voedselbank streek in hetzelfde gebouw neer.

Caritas International België Den Tember, een warme klerenboetiek waar wordt gelachen en geknuffeld 

Kreshmik was één van de bewoners van het opvangcentrum die in Den Tember kwamen helpen als vrijwilliger. - Isabel Corthier

Menselijke banden via de boetiek

Er worden veel spullen naar hier gebracht maar er gaat ook heel wat buiten”, vertellen Lisette en Nicole. “Kleren, huishoudartikelen, speelgoed, kleine meubeltjes. Soms zoeken we voor klanten al eens een bed of een kleerkast. Onze klanten zijn niet alleen bewoners van het opvangcentrum. We krijgen hier ook mensen die worden gesteund door een OCMW of een CAW. En heel wat Oekraïnse vluchtelingen, hier in de streek, vinden eveneens de weg. We zijn er voor iedereen die er nood aan heeft. Den Tember is alle woensdagen open, en ook op elke derde zaterdag van de maand.

Wie in Den Tember komt winkelen, moet niets betalen. Maar Nicole, Lisette en hun collega’s rekenen wel op respect, een glimlach, een dankjewel. “We hebben vooral een tekort aan schoenen en T-shirts voor mannen, die zijn altijd razendsnel weg. Mannen lijken hun schoenen te dragen tot ze helemaal ‘op’ zijn, vrouwen wisselen veel makkelijker van schoenen.

Nicole en Lisette hebben doorgaans een plezant contact met hun cliënteel. “Als zij vriendelijk zijn, zijn wij dat ook”, klinkt het. “Sinds enige tijd moet je wel aanbellen zodat we de flow een beetje in de gaten kunnen houden. Hierdoor creëren we al een eerste kans om hallo of goeiedag te zeggen. Na verloop van tijd ken je haast alle klanten. Met sommige van hen krijg je een nauwere band. Het gebeurt al eens bijvoorbeeld dat we iemand met de auto naar het ziekenhuis brengen om te helpen.

Nicole is nu al een jaar of zeven bezig met de klerenactiviteit. Lisette is al een jaar of vier vrijwilligster bij Caritas maar zij heeft ook de handen vol met de voedselbank.

“Schuld van mijn dochter”  

Waarom ik dit doe? Uit zottigheid”, giechelt Nicole. “Eigenlijk is het de schuld van mijn dochter, die ooit zag hoe veel kindjes van het opvangcentrum naar de kleuterschool kwamen en schamel gekleed waren. Dat heeft mij toen ertoe aangezet om mee kleren te gaan sorteren in het Peeterskasteel, en ik ben blijven plakken. Een bijkomende motivatie is misschien dat mijn mama in de Tweede Wereldoorlog is moeten vluchten. Als ik de verhalen van vluchtelingen nu hoor, moet ik denken aan wat mijn mama meemaakte.

Ik woon al bijna 9 jaar in Averbode”, vertelt Lisette. “Na mijn pensioen wilde ik iets doen. Ik ging aan de slag bij de voedselbank en toen zat ik eraan vast (lacht). Het werk in de voedselbank is niet te onderschatten. Je moet levensmiddelen ophalen bij winkels, de artikelen sorteren, labelen en in diepvriezers stoppen.

Soms leggen klanten van Den Tember hun hart op tafel. “Als de tongen hier los komen, tuiten je oren”, merkt Lisette op. “Soms zijn er ook tranen. Je wil het allemaal niet weten. Enkele weken terug moest ik nog twee mannen uit elkaar halen die met elkaar slaags waren geraakt. Soms is er wel eens een agressieve klant. In heel uitzonderlijke gevallen moeten we iemand de toegang tot Den Tember ontzeggen.

Maar er wordt ook veel gekletst en gelachen in Den Tember. “Soms lachen we als we zien dat één van de collega’s met een T-shirt rondloopt waarop een rare tekst staat die de persoon zelf niet goed begrijpt.

Caritas International België Den Tember, een warme klerenboetiek waar wordt gelachen en geknuffeld 

Eigenlijk is het de schuld van mijn dochter, die ooit zag hoe veel kindjes van het opvangcentrum naar de kleuterschool kwamen en schamel gekleed waren. Dat heeft mij toen ertoe aangezet om mee kleren te gaan sorteren in het Peeterskasteel, en ik ben blijven plakken. Een bijkomende motivatie is misschien dat mijn mama in de Tweede Wereldoorlog is moeten vluchten. Als ik de verhalen van vluchtelingen nu hoor, moet ik denken aan wat mijn mama meemaakte.

Nicole, vrijwilligster bij Caritas

Sexy lingerie  

Nicole en Lisette vinden ook rare dingen in de spullen die worden geleverd. “Sommigen steken vuilnis of vuil ondergoed in zakken. We vinden ook soms trouwkleren. Strings en sexy lingerie komen we ook tegen. En, raar maar waar, dat vindt altijd snel een afnemer! Het is al eens gebeurd dat we dozen binnen kregen met rattenkeutels erin. Dat vonden we maar vies. We zijn hier geen containerpark hé.

Nieuwe vrijwilligers zijn bij Den Tember altijd zeer welkom. Nieuwkomers kunnen meedraaien in de boetiek of bij de voedselbank. Ze kunnen ook helpen met naschoolse opvang van kinderen of uitstappen doen met de vrouwen. “Veel vijftigers werken tegenwoordig nog. Of ze gaan op reis. Of ze zorgen voor de kleinkinderen. Zo kom je al gauw bij de zeventigers terecht als mogelijke kandidaat-vrijwilligers. Er zijn wel twee erkende vluchtelingen die ons hier graag helpen. Zij willen iets terugdoen. Verder komen er geregeld vluchtelingen van het Peeterskasteel. Ze helpen ons hier en krijgen daar een vergoeding voor.

Veel vijftigers werken tegenwoordig nog. Of ze gaan op reis. Of ze zorgen voor de kleinkinderen. Zo kom je al gauw bij de zeventigers terecht als mogelijke kandidaat-vrijwilligers.

Niet alle kleren van Den Tember vinden een nieuwe eigenaar. “Totaal onbruikbaar overschot wordt nog ergens als vodden verkocht voor een goed doel”, leggen Nicole en Lisette uit. “Kleren die nog wel bruikbaar zijn, geven we aan Wereldmissiehulp in Boechout.

De twee pittige dames willen tot elke prijs dat Den Tember kan blijven draaien. “Dit project moet zeker blijven bestaan”, zeggen ze overtuigd. “We steken er veel tijd en energie in maar je krijgt ook respect, vriendschap en warme knuffels terug. Voor sommige van onze klanten zijn we zelfs zo’n beetje een mama of een bomma.

Jij ook, word vrijwilliger!

Heb je ook zin om vrijwilliger te worden bij Den Tember? Of om een handje toe te steken in het opvangcentrum in Scherpenheuvel? Dat kan! Hier lees je er meer over. Je kan ook direct je gegevens invullen, wij contacteren je!

Caritas International België Den Tember, een warme klerenboetiek waar wordt gelachen en geknuffeld 
Isabel Corthier


*

In het opvangcentrum van Caritas International in Scherpenheuvel verblijven 165 kwetsbare mannen, vrouwen en kinderen die internationale bescherming (asiel) hebben aangevraagd. Deze mensen worden opgevangen en krijgen maaltijden, kleding en medische, sociale en psychologische begeleiding. Ze worden ook geholpen met juridische bijstand, een dagelijks financieel steuntje en beroepsopleiding.

Verwant nieuws

Alle nieuwsberichten