Het verhaal van Ishwari

Caritas International België Het verhaal van Ishwari
01/02/2017

Nepal: bouwen aan veilige huizen en weerbare gemeenschappen

Net buiten de Nepalese hoofdstad Kathmandu wordt hard gewerkt aan het toekomstige huis van Ishwari Khatiwada. Zij is een van de vele Nepalezen die nog dagelijks geconfronteerd worden met de gevolgen van de aardbeving van 2015.

Net buiten de Nepalese hoofdstad Kathmandu wordt hard gewerkt aan het toekomstige huis van Ishwari Khatiwada. Zij is een van de vele Nepalezen die nog dagelijks geconfronteerd worden met de gevolgen van de aardbeving van 2015.

De vrouw woont met haar drie kinderen in een tijdelijke noodwoning, maar ruilt die binnenkort in voor een nieuw huis. Van onze Nepalese partnerorganisatie kreeg Ishwari financiële hulp om een woning op te bouwen die tegen aardbevingen bestand is. “Er komen drie kamers met daartussen een doorgang waar mijn huishoudspullen kunnen staan,” glundert Ishwari.

Haar vroegere huis werd tot puin herleid toen in april 2015 de grond krachtig begon te beven. Haar grootste zorg was het lot van haar kinderen, die gelukkig overleefden. Voor de rest kon niets uit het puin gered werden. Graan, kookgerei, persoonlijke bezittingen… Het gezin was alles kwijt. Hun nachten zouden ze buiten doorbrengen, met als enige beschutting een golfplaat, gevonden tussen het puin.

Na enkele dagen kreeg Ishwari hulp voor de bouw van haar tijdelijke woonst, waar ze nu nog steeds woont. Ze is vastbesloten om van haar volgende huis een permanente thuis te maken. “Een huis bouwen is niet zoals eten maken,” vertelt ze. “Je kunt het niet elke dag opnieuw doen, dus het moet goed zijn. We bouwen nieuwe, veilige huizen voor onze eigen veiligheid.”

Achter elk cijfer een verhaal

Caritas International België Het verhaal van Fadi

Het verhaal van Fadi

De 24-jarige Fadi[1] besloot enkele jaren geleden Palestina te verlaten om een nieuw leven op te bouwen in België. Vol goede moed nam hij afscheid…

Lees meer
Caritas International België Het verhaal van Ahmed

Het verhaal van Ahmed

Ahmed heeft een plan: transportdiensten aanbieden in zijn thuisland, Jordanië. Na 6 turbulente jaren in Europa is het einde van de tunnel in zicht. De…

Lees meer
Caritas International België Het verhaal van Mustapha

Het verhaal van Mustapha

De 50-jarige Mustapha Essaihe had jarenlang een eigen cafeetje in het Marokkaanse dorp Nador. De wereld waaide er binnen, en zo ook de succesverhalen van…

Lees meer
Alle verhalen