Lesmateriaal – Walk in my shoes

Caritas International België Lesmateriaal – Walk in my shoes

Illustraties: Switch asbl

Illustraties: Switch asbl

Migratie is geen gemakkelijk onderwerp om in de klas te behandelen. Het roept soms sterke emoties op. Met Walk in my shoes kan je dit gevoelig thema op een andere en meer laagdrempelige manier benaderen, door het menselijke perspectief en de individuele verhalen centraal te plaatsen.

WAT IS WALK IN MY SHOES?

Walk in my shoes is een meeslepende, innovatieve serious game die je leerlingen onderdompelt in het leven van drie jonge vluchtelingen. Stap voor stap gaan ze mee op het aartsmoeilijke traject van leeftijdsgenoten met wie ze zich kunnen identificeren. Onderweg moeten ze keuzes maken en raadplegen ze achtergrondinformatie (een videogetuigenis, een artikel, …). Tijdens deze interactieve tocht, worden ze zich bewust van de complexe migratierealiteit.

  • Duur: minimum 2 lesuren
  • Leeftijd: min. 15 jaar
  • Gratis beschikbaar

>> ONTDEK DE GRATIS SERIOUS GAME WWW.WALK-IN-MY-SHOES.BE

VERSCHILLENDE FORMULES

Je kan twee lesuren aan Walk in my shoes besteden, maar je kan er ook veel uitgebreider mee aan de slag gaan. De thematische toegangspoorten die je doorheen de parcours vindt, laten je namelijk toe bepaalde onderwerpen verder uit te diepen en verbanden te leggen met je vak.

EEN VOLWAARDIG EDUCATIEF PAKKET

Walk in my shoes is onderdeel van een breder educatief ‘pakket’, dat bestaat uit:

  • Een voorbereiding van de leerlingen op de serious game en een nabespreking op het einde
  • Een video waarin de jongeren van Walk in my shoes actiepistes voorstellen
  • Een overzicht van thema’s die je op basis van deze serious game verder kan uitdiepen in je lessen

Vul het formulier hieronder in. Je ontvangt automatisch een paswoord waarmee je – via onderstaande linken – het materiaal kan downloaden:

Ontvang je de handleiding liever op papier? Neem contact met ons op en we sturen je een gratis exemplaar.

VORMING EN ONDERSTEUNING

We organiseren regelmatig (online) sessies om dit educatief pakket voor te stellen aan geïnteresseerde leerkrachten en educatief medewerkers. Na deze korte vorming ben je helemaal klaar om met Walk in my shoes aan de slag te gaan!

>> Ontdek meer over deze vormingssessies en schrijf je in

Met Walk in my shoes kan je als leerkracht volledig autonoom aan de slag. Als je toch liever een beroep doet op ons om een workshop in de klas te begeleiden, of je hebt een andere vraag, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen.

WELK MATERIAAL HEB JE NODIG IN JE KLAS?

Dit is afhankelijk van hoe je deze serious game aanbrengt:

  • Als je klassikaal aan de slag gaat, heb je een computer met internetverbinding, een beamer en geluidsversterking nodig
  • Verkennen de leerlingen de serious game in groepjes, dan heb je meerdere computers of tablets, oortjes en audio-splitters en een goede internetverbinding nodig

>> LEEN EEN GRATIS AUDIOKIT (oortjes + splitters)

EEN TECHNISCH PROBLEEM OF VRAAG?

Antwoorden vind je vast bij onze veelgestelde vragen.

JE MENING TELT!

Heb je Walk in my shoes in je klas gebruikt? We horen graag je feedback, zodat we ons materiaal kunnen blijven verbeteren!

>> Vul het evaluatieformulier in

ENKELE REACTIES

Er zijn mensen van mijn leeftijd die dit soort dingen meemaken, bedacht ik me. Hoe kunnen we een hekel aan hen hebben en willen dat ze weer weggaan? Deze manier van denken moet veranderen. (…) Ze zijn alleen maar op de verkeerde plek geboren. En ze zetten hun leven op het spel om uit hun situatie te komen.” – Quentin, 18 jaar oud

Ondersteboven was ik ervan. De manier waarop jullie de zaken voorstellen, vind ik heel bijzonder.” – Maryse, lerares

Meer reacties en uitleg over deze serious game vind je in dit artikel.

ONBEPERKTE TOEGANG TOT HET LESMATERIAAL WALK IN MY SHOES
Privacy *
Wens je dit onderwerp verder uit te diepen? Aarzel niet om onze andere projecten te bekijken op deze site, of schrijf je in op onze nieuwsbrief.

Voetnoot :

1

 

Deze tool kwam tot stand in samenwerking met vzw Switch. Caritas International dankt het hele team voor de kwaliteitsvolle ondersteuning en de verzorgde productie.

2

Met de steun van de Belgische Ontwikkelingssamenwerking – DGD

 

Verwant nieuws