Caritas International België Vreemd gaan eten
12/06/2018

Beeld je even in: je zit rustig met je partner te wachten op je maaltijd in een hip restaurantje. En plots zegt iemand – met jouw hoofdschotel in zijn hand – : “Ik ben Sohaib, ik kom uit Palestina en ben een vluchteling. Mag ik mee aanschuiven?” Wat zou jij doen?

Dit was het idee achter een sociaal experiment dat in een Brussels restaurant werd opgezet door de ngo Caritas International. Alles werd gefilmd met verborgen camera. “We wilden kijken wat er gebeurt wanneer mensen écht de tijd nemen om een vluchteling of migrant te ontmoeten”, verklaart François Cornet, directeur van Caritas International. “Dat bleek de eerste minuten soms moeilijk of ongemakkelijk. Maar nadien waren we getuigen van zeer mooie momenten.”

Het experiment

In het kader van de campagne “Samen op weg” wil Caritas International ontmoetingen bevorderen. “49% van de Belgen zegt nog nooit met een vluchteling gesproken te hebben. We weten dat sympathie voor vluchtelingen of migranten toeneemt wanneer men écht in gesprek gaat. Wanneer de mens achter de cijfers en oneliners tevoorschijn komt”, gaat François Cornet verder. “Vandaar dit experiment.”

Het resultaat

De ontmoetingen werden met verborgen camera’s gefilmd en vormen de basis van een nieuwe actie die vandaag gelanceerd werd: “Vreemd gaan eten”. Caritas wil de mogelijkheid tot ontmoeting bieden via enkele evenementen in de week rond Wereldvluchtelingendag.

De beelden van het experiment zijn te zien in een gratis reclamespotje op de VRT, online op onze campagnepagina en op sociale media. Als kers op de taart zijn er korte video’s met de reacties van de deelnemers achteraf: “Dan merk je dat dat gewoon mensen zijn met verhalen zoals ons.”

Meer informatie?

Wilt uw redactie het spotje graag delen op sociale media of uitzenden?

Wenst u graag een gesprek met een van de vluchtelingen en migranten die mee aan tafel schoven? Of meer informatie over de campagne?

Neem dan contact op met Gilles Cnockaert op g.cnockaert@caritasint.be of 0473/7849939

Downloaden