Zuid-Soedanese vluchtelingen helpen in Oeganda

Caritas International België Zuid-Soedanese vluchtelingen helpen in Oeganda
14/02/2014

Eind december brak in Zuid-Soedan opnieuw oorlog uit. Sindsdien hebben zo’n 45.000 Zuid-Soedanezen zich in Oeganda aangeboden als politiek vluchteling en werden er 10.000 van hen ondergebracht in een vluchtelingenkamp. Caritas International voorziet 350 vluchtelingenfamilies van toiletten en landbouwmateriaal.

Rhino camp

Eind december brak in Zuid-Soedan opnieuw oorlog uit. Sindsdien hebben zo’n 45.000 Zuid-Soedanezen zich in Oeganda aangeboden als politiek vluchteling. 9800 onder hen arriveerden via de grenspost Kaya in ons partnerbisdom Yei. Van daaruit werden ze door het UNHCR naar het vluchtelingenkamp “Rhino Camp” gebracht. Caritas International volgde hen op hun lijdensweg en besloot om de activiteiten in Yei uit te breiden naar het naburige bisdom Arua. Vanaf maart zal Caritas International 350 vluchtelingenfamilies in Rhino Camp van toiletten en landbouwmateriaal voorzien.

 

Overleven in desolate regio

Rhino Camp is geen gewoon vluchtelingenkamp. Het is een uitgestrekt gebied van 900 km2 in een van de dunst bevolkte regio’s van Oeganda. Na aankomst krijgen de vluchtelingenfamilies basisvoedsel, dekens, kookpotten en wat materiaal om een hut te bouwen. Ze worden er verdeeld over 16 clusters (dorpen) waar ze elk een stuk grond van 1200 m2 krijgen. De organisaties Oxfam en ZOA zorgen ervoor dat er de komende weken extra boorputten in deze nieuwe agglomeraties bijkomen, maar daarna staan de vluchtelingen er alleen voor.

 

Een menswaardig leven

De crisis in Zuid-Soedan zal waarschijnlijk nog lang duren en Caritas International zorgt ervoor dat de vluchtelingen de komende maanden (jaren?) een menswaardig bestaan kunnen leiden. Eind maart begint het regenseizoen in Noord-Oeganda en de kans op ziektes wordt dan snel groter. Om dit te vermijden, organiseert Caritas International hygiënevoorlichting en zorgt het ervoor dat 350 nieuwe toiletten gebouwd worden. Help hen een menswaardig bestaan uit te bouwen.

Zelfvoorzienend worden

Het begin van het regenseizoen is tevens het ideale moment om aan landbouw te doen. De vluchtelingen krijgen gedurende de eerste 3 maanden (droog) voedsel van het wereldvoedselprogramma (WFP), maar dit wordt geleidelijk aan afgebouwd en na een jaar moeten ze volledig in hun eigen onderhoud kunnen voorzien. Door landbouwuitrusting, zaad voor graangewassen, bonen en groenten te verdelen, zorgt Caritas ervoor dat de vluchtelingen van bij het begin een gevarieerde voeding krijgen en dat ze zichzelf kunnen voeden als de steun van WFP afgebouwd wordt.

Verwant nieuws

Alle nieuwsberichten