Vulkaan Taal op de Filipijnen: Caritas staat klaar

Caritas International België Vulkaan Taal op de Filipijnen: Caritas staat klaar

Nelsie Alvarez/NASSA/Caritas Philippines - Uitbarsting gezien vanuit Tagaytay

Nelsie Alvarez/NASSA/Caritas Philippines - Uitbarsting gezien vanuit Tagaytay

15/01/2020

Sinds zondagavond 12 januari zorgt de vulkaan Taal op de Filipijnen voor enorme aswolken, lava en aardbevingen. Er is kans op nog hevigere uitbarstingen, met alle gevolgen van dien. Er wordt geschat dat bijna 460.000[1] personen in de gevarenzone van 14 km rond de vulkaan wonen. Bovendien ligt de vulkaan op slechts 70 km van de miljoenenstad Manilla.

Momenteel verblijven 40.126 personen[2] in evacuatiecentra. Er is een heel grote nood aan voedsel, drinkbaar water, medicatie, gezichtsmaskers tegen de as, hygiënekits, matjes, dekens, generators, lampen en tijdelijk onderdak. Ook kerken dienen als evacuatiecentra. De Filipijnse Caritas volgt de situatie op de voet.

Respons van Caritas

“De situatie is zorgwekkend,” zegt onze noodhulpcoördinator Sébastien Dechamps. “Het is moeilijk te voorspellen hoe dit verder zal evolueren, maar Caritas Filipijnen heeft alvast veel ervaring in noodsituaties en staat klaar.”

Vanuit Manilla stuurde Caritas al rijst, hygiënekits en andere noodhulpgoederen naar de lokale Caritas in Lipa, aan de rand van het meer waar de vulkaan ligt. Ook de Caritas in Imus, enkele tientallen kilometer ten noorden ervan, zette een operationeel centrum op om gepast te kunnen reageren.

Een onvoorspelbare vulkaan

De vulkaan Taal ligt op een eiland in het midden van het Taalmeer, zo’n 70 kilometer van de hoofdstad Manila. Rond het meer waren al 137 aardbevingen van verschillende intensiteit voelbaar, wat op verdere uitbarstingen kan wijzen.

Verschillende steden, waaronder ook Manila, kwamen onder een deken van as te liggen. Er werd ook gewaarschuwd voor een “vulkanische tsunami”, die veroorzaakt kan worden door vallend puin dat golven in het meer veroorzaakt.2

National Disaster Risk Reduction and Management Council (NDRRMC): Situational Report No. 08 re Taal Volcano Eruption, 15 January 2020

Verwant nieuws

Alle nieuwsberichten