Zij blijven in Syrië. Blijf hen nabij

Caritas International België Zij blijven in Syrië. Blijf hen nabij
Caritas International België Zij blijven in Syrië. Blijf hen nabij

Patrick Nicholson/Caritas - Sinar (8) is geboren in Aleppo.

Patrick Nicholson/Caritas - Sinar (8) is geboren in Aleppo.

27/03/2018

In deze paastijd worden wij opgeroepen om de families in Syrië niet te vergeten. Zij die in de ruïnes van hun verwoeste stad achterbleven of noodgedwongen op de vlucht sloegen. In het kustgebied van Syrië, in de stad Tartous, helpt Caritas hen om hun leven weer in eigen handen te nemen. Ontdek hier het verhaal van Sinar en haar familie.

Sinar is geboren in Aleppo. Ze is acht. Het meisje heeft de helft van haar leven dood en vernieling gezien. Dankzij u en Caritas woont ze nu al 4 jaar op een veilige plaats ver van de bombardementen, met haar mama, haar papa en drie zussen.

Ze kenden niemand in Tartous

In Aleppo vluchtten ze voortdurend van de ene wijk naar de andere. Telkens als het front zich verplaatste en het geweld te dichtbij kwam, renden ze voor hun leven. Dat bleven ze doen tot er in de hele stad geen plek meer over was waar je nog kon schuilen.

Sinar en haar familie hadden geen andere keuze. Ze moesten vluchten. Dat deden ze naar Tartous. Een stad waar ze niemand kenden maar die u wellicht wel al kent, want Caritas en u bieden er al lang hulp. Caritas werkt er hard om nieuwe levenskansen te geven aan hen in de allergrootste nood. Het is een project dat we een succes kunnen noemen, alleen is er een groot gebrek aan fondsen om dit broodnodige initiatief verder te zetten.

Het werk van Caritas draagt vruchten

Onze medewerker Sébastien Dechamps heeft recent mevrouw Naziq ontmoet, de mama van Sinar. Hij vertelt: “Deze familie heeft het nog altijd moeilijk. Maar de regelmatige steun van Caritas werpt haar vruchten af, ze hebben de moed gevonden om de draad weer op te pikken en geloven weer in de toekomst. Mevrouw Naziq verkoopt in de wijk zelfgemaakte streekgerechten uit Aleppo. De twee oudste kinderen zetten hun studies voort. Sinars andere zus werkt als kapster, en het kleine meisje Sinar zelf gaat weer naar school.”

Terugkeer is nog een verre droom

Het is nu vier jaar dat Sinar en familie in Tartous wonen. Waarom ze daar willen blijven, is heel duidelijk. Terugkeren naar Aleppo is gewoonweg onmogelijk. Er is niks om naar terug te keren. Hun huis is verwoest, de scholen en ziekenhuizen zijn vernield, alles ligt in puin.

Waarom uw steun zo nodig is

De noden zijn zo groot. Meer dan 6 miljoen Syrische mensen sloegen op de vlucht binnen hun eigen land. Honderdduizenden hebben toevlucht gezocht tot de kuststad Tartous. Ze lieten alles achter.

Help de gezinnen die een voorlopig onderkomen hebben gevonden, ze hebben geen geld meer, geen werk, niets meer. Beeld u de talloze families in die een slaapplaats nodig hebben, voedselhulp, medische verzorging en de kinderen mogelijkheid om terug naar school te gaan. U begrijpt ook wat die stroom aan nieuwkomers doet met de lokale families. De druk is verpletterend op de bestaande gemeenschap in Tartous.

Hoe kunt u concreet helpen ?

Help deze families, ook op langere termijn met uw blijvende steun, zolang dat nodig is. Vul a.u.b. het formulier in en bezorg het aan uw bank. Wilt u liever een éénmalige gift doen? Klik dan hieronder.

Dank u in naam van de families die de onschuldige slachtoffers werden van deze oorlog.

Verwant nieuws

Alle nieuwsberichten