Samen scholen bouwen in Sindhupalchok

Caritas International België Samen scholen bouwen in Sindhupalchok
Caritas International België Samen scholen bouwen in Sindhupalchok
Caritas International België Samen scholen bouwen in Sindhupalchok
19/04/2016

Op 25 april 2015 werd Nepal door een zware aardbeving getroffen. Caritas was een van de eerste hulporganisaties die hulp bood. We blijven helpen, ook al zijn de internationale media al lang vertrokken. Wij werken in een van de zwaarst getroffen regio’s: het district Sindhupalchok, ook een van de armste regio’s. We willen zoveel mogelijk geld inzamelen bij het Belgische publiek om samen met onze partners 34 nieuwe scholen te bouwen. Een Belgische ploeg is naar Nepal vertrokken om onze campagne voor te bereiden.

Het eerste wat opvalt: wat niet vernield is, staat op instorten. Tot 95% van de huizen en gebouwen zijn in een ruïne herschapen, lezen we in de officiële verslagen. Terwijl onze terreinwagen stap voor stap uit de vallei naar omhoog trekt, rijden we langs voorlopige huisjes, gemaakt van takken en golfplaten. Ze zijn opgetrokken tussen de ruïnes van de stenen huizen. De schok moet enorm geweest zijn. We bevinden ons vlakbij het epicentrum van de aardbeving, op de plaats waar vorig jaar de meeste slachtoffers gevallen zijn.

Een warm onthaal

De mensen langs de weg lachen ons toe. Overal horen we ‘namasté’, de welbekende begroeting van de hindoes, waarbij beide handpalmen tegen elkaar gedrukt worden, al dan niet gepaard met een licht hoofdbuiging. Een jaar na de ramp gaat het leven weer zijn gewone gang. Boeren komen en gaan, met hun typische puntig manden.  De manden zijn gevuld met koeienvlaaien van hun terrasvormige veldjes. Sporadisch zien we mensen aan een huis werken. Bij gebrek aan middelen is de heropbouw traag en moeilijk.

De lange weg naar school

Onze bestemming vandaag: een school voor lager middelbaar onderwijs waar we met de ouders, de leerkrachten en de mensen van het dorp gaan praten. We volgen hiervoor de jongen en meisjes in uniform die voor ons uitlopen. Om op school te geraken moeten Nepalese kinderen vaak lange afstanden afleggen. De dagen daarna zullen wij nog vaak hun pad kruisen terwijl ze een bergpad volgen of een riviertje doorwaden.

 

 

Caritas International België Samen scholen bouwen in Sindhupalchok
Leerlingen op weg naar Mahendra higher secondary school in Ichok

De kinderen op school houden

89% van alle klaslokalen in Sindhupalchok zijn bezweken onder de aardbeving. De kinderen mogen nog van geluk spreken dat de aardbeving van 24 april 2015 op een zaterdag viel, waardoor het aantal slachtoffers beperkt bleef. Gedeeltelijk althans, want heel wat kinderen werden bedolven onder de brokstukken van hun familiehuis.

De kinderen op school houden, is de eerste zorg van Caritas. Lokale teams hebben de brokstukken opgeruimd en tenten opgezet. Vervolgens hebben ze tijdelijke constructies in hout, bamboe en golfplaten gebouwd. Ook vandaag staan ze er nog. In de winter dringen de wind en de kou naar binnen; in de zomer is het snikheet onder de aluminiumplaten. Iedereen is het erover eens dat dit maar een tijdelijke oplossing is.

34 nieuwe scholen vóór eind 2018

Dit is onze droom. En hij zal werkelijkheid worden. De gedetailleerde plannen van dit toch wel ambitieuze project, zijn ondertussen goedgekeurd door de Nepalese regering. Op dit moment zijn we op 5 plaatsen aan het bouwen. Dit is de pilootfase. Na een grondige evaluatie volgen er nog 16 en dan nog eens 13. Voor eind 2018 zullen bijna 6.000 jongens en meisjes degelijk onderwijs krijgen in veilige, goed ingerichte scholen.

Om deze grootse plannen te realiseren, slaan de Caritasorganisaties van Nepal, Zwitserland, de Tsjechische Republiek, het Verenigd Koninkrijk, Luxemburg en België de handen in elkaar. Het zijn onze Zwitserse collega’s die hier de leiding nemen. Zij hebben de voorbije jaren heel wat expertise opgebouwd in de constructie van scholen in de zwaar getroffen regio. Hun hoofdkwartier in Katmandu gonst van activiteiten en enthousiasme.

U helpt toch ook?

Het is duidelijk dat een programma van dergelijke omvang zeer veel geld kost. Te veel zelfs voor één land. Onze kracht ligt juist in het feit dat we een netwerk vormen. En dat we kunnen rekenen op mensen zoals jullie, die zich zorgen maken over de toekomst van de Nepalese kinderen.

In mei, één jaar na de aardbeving, lanceert Caritas een campagne voor de bouw van 34 scholen in het zwaar getroffen Sindhupalchok. U wil ons steunen? Dat kan vanaf vandaag!

Verwant nieuws

Alle nieuwsberichten