Jordanië: gastland voor vluchtelingen

Caritas International België Jordanië: gastland voor vluchtelingen
Caritas International België Jordanië: gastland voor vluchtelingen

Isabel Corthier

Isabel Corthier

19/12/2018

De situatie in Jordanië is er voor de Syriërs sterk op achteruitgegaan. Van de meer dan 650.000 Syrische vluchtelingen in het land woont meer dan 80% buiten kampen, vooral in steden. De meesten leven onder de armoedegrens. Om te overleven, houden ze hun kinderen van school, gaan ze nooit naar de dokter of doen ze gevaarlijke jobs tegen een hongerloon.

Volgens de cijfers van het UNHCR (de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties) – april 2018 – zijn er 661.859 Syrische vluchtelingen in Jordanië. Maar niemand die het precies weet, want niet iedere vluchteling is geregistreerd bij het UNHCR. Minder dan 20 % van de vluchtelingen leeft in een vluchtelingenkamp. De meerderheid van de Syrische vluchtelingen in Jordanië leeft bij particulieren of op zichzelf.

Wie vlucht naar Jordanië?

Naast de recente komst van Syriërs, bevinden zich in Jordanië ook andere bevolkingsgroepen, soms al jarenlang, op de vlucht voor onopgeloste internationale conflicten. De oprichting van de staat Israël in 1948 zorgde voor een toevloed van Palestijnse vluchtelingen richting Jordanië. Naar aanleiding van de Israëlisch/Arabische oorlog van 1967 kwamen er daar nog een flink pak bij. De inval van Irak in Koeweit zorgde voor een toestroom van Irakezen en de burgeroorlog in Syrië dreef ook Syriërs naar Jordanië.

Volgens een volkstelling in 2015 zouden er 1,265 miljoen Syrische vluchtelingen zijn, zowat 13,2% van de totale bevolking van het land. Daarnaast zijn er ook nog eens naar schatting 350.000 Irakezen en 2,4 miljoen Palestijnen die er al vele jaren wonen.

Uitdagingen voor de samenleving

De jarenlange gastvrijheid van de Jordaniërs is bewonderenswaardig. Toch legt de aanwezigheid van de vele vluchtelingen een extra druk op het land, dat al met economische problemen kampt. Voor de opvang heeft het land internationale hulp nodig en die is de laatste jaren jammer genoeg sterk afgenomen. Het land beschikt maar over een beperkt aantal natuurlijke rijkdommen. Er zijn geen olie-of gasvoorraden, het is een van de water-armste landen ter wereld en maar 6% van het land bestaat uit landbouwgrond. De economische groei van Jordanië is de laatste jaren getemperd door de instabiele situatie in de regio en het toerisme zit aan de grond.

Dat heeft sporen nagelaten, zeker op het vlak van de werkloosheid, die heel hoog is. De grote bevolkingsdruk veroorzaakt stijgende huur- en waterprijzen. Sinds het begin van de Syrische crisis eist de Jordaanse regering dat humanitaire hulpverleners minstens 30% van hun hulp voor zeer kwetsbare Jordaniërs bestemmen. Op die manier kan een deel van de spanningen afgezwakt worden.

Caritas Jordanië

Caritas Jordanië werd opgericht in 1967 om de vluchtelingen en Jordaniërs te helpen die te lijden hadden onder de Zesdaagse oorlog. Door de jaren heen heeft de organisatie heel wat programma’s uitgewerkt voor verarmde bevolkingsgroepen, zowel voor vluchtelingen, voor migrantenfamilies als voor Jordaniërs.

“Wij zorgen voor basisbenodigdheden: eten, huisvesting, gezondheidszorg en onderwijs … maar we doen eigenlijk meer dan dat. We zijn er om psychische pijn te helen, hoop te geven, mensen te verbinden, we proberen te leven volgens het principe van één grote menselijke familie,” zegt Wael Suleiman, directeur van Caritas Jordanië, in een toespraak n.a.v. de 50ste verjaardag van de organisatie.

Onze Caritaspartner werkt niet in vluchtelingenkampen maar kiest ervoor zeer kwetsbare mensen te steunen die over het Jordaanse grondgebied verspreid leven. Caritas Jordanië heeft kantoren in alle 12 districten van het land om ook mensen in afgelegen gebieden te kunnen helpen. Ze telt 370 medewerkers en maar liefst 3.000 vrijwilligers waaronder ook heel wat vluchtelingen die zich inzetten voor de meest kwetsbaren, zonder onderscheid.

Een situatie die erop achteruitgaat

Ondanks de niet aflatende inspanningen van Caritas Jordanië en ander ngo’s gaat de situatie van de vluchtelingen erop achteruit. De overheid heeft beslist om enkel nog in de kampen medische hulp te subsidiëren. Vluchtelingen buiten de kampen moeten alles zelf betalen en dat is voor de meesten niet haalbaar. De belastingen op voedsel werden verhoogd. De officiële hulp is afgenomen bij gebrek aan internationale steun. Toegang tot water, onderwijs en hygiëne loopt mank. Ouders zien zich genoodzaakt hun kinderen de straat op te sturen om met karweitjes geld te verdienen in plaats van school te kunnen lopen – een overlevingsstrategie.

Met een winter die steeds guurder wordt, is het dringend tijd om de kou te overwinnen. Caritas helpt met uw steun de meest kwetsbare Syriërs die naar Jordanië gevlucht zijn en proberen te overleven. U kunt hen vandaag nog helpen met uw gift [1]. Doe een gift via ons onlineplatform of op ons rekeningnummer BE88 0000 0000 4141 met als mededeling “Jordanië”.



[1]

Zoals u weet, krijgt u voor giften van 40 euro en meer op jaarbasis een fiscaal attest. Uw gift van vandaag komt daarvoor nog mee in aanmerking. Met het attest krijgt u tot 45% van uw giften van dit jaar terug als belastingvermindering. Schenkt u nu 78 euro, dan krijgt u van dat bedrag alvast al zo’n 35 euro terug als belastingvermindering. Uw gift moet wel bij ons aankomen vóór 31 december 2018.

Verwant nieuws

Alle nieuwsberichten