Landbouw is de eerste bron van inkomsten en de belangrijkste bron van voedsel voor 85% van de bevolking in Ethiopië. In 1984 werd het land zwaar getroffen door een hongersnood na een aantal periodes van droogte. In de streek van Tigray, in het noorden van Ethiopië, zijn oogsten nu erg schaars geworden, wat de prijzen op een ongeziene manier deed exploderen. Door de conflicten in het naburige Eritrea was het onmogelijk om humanitaire konvooien te sturen. De hele wereld zag de beelden van extreme ondervoeding. Ondanks heel wat internationale solidariteit stierven er toch 400.000 mensen als gevolg van de hongersnood.
In 2020 werden bijna alle oogsten in het land opgevreten door miljoenen sprinkhanen. Deze insecten zwermden uit over de akkers. Niets bleef gespaard waar ze langskwamen. De internationale autoriteiten waarschuwden voor een dreigende voedselonzekerheid.
Op 3 november 2020 barstte de oorlog los in Tigray. De meest moordlustige oorlog van de 21ste eeuw. Twee jaar lang vocht de federale regering van Abiy Ahmed, met steun van Eritrese troepen, tegen het Bevrijdingsfront van Tigray (FLPT). Huizen werden geplunderd, vee gestolen, oogsten vernield. Executies, verdrijvingen en systematische verkrachtingen werden uitvoerig gedocumenteerd. Tijdens het conflict kwamen er 600.000 burgers om het leven. In november 2022 werd eindelijk een vredesakkoord ondertekend. Maar de mensen die het overleefden, hebben niets meer.
Onderlinge schermutselingen doen zich nog zelden voor, maar het land wordt bedreigd door een hongersnood. De bevolking verkeert in extreme nood.