Gaza: medische noodhulp na het staakt-het-vuren

Caritas International België Gaza: medische noodhulp na het staakt-het-vuren

Caritas Jeruzalem - Onze collega's van Caritas Jeruzalem meten de schade op in Gaza

Caritas Jeruzalem - Onze collega's van Caritas Jeruzalem meten de schade op in Gaza

26/05/2021

De recente escalatie van het geweld in Israël, de Westelijke Jordaanoever, Jeruzalem en vooral Gaza heeft opnieuw geleid tot willekeurige en herhaaldelijke aanvallen op burgers. Onze partner Caritas Jerusalem stelt ter plaatse de grootste noden vast en zet een medisch noodplan op. Na dit staakt-het-vuren moet een duurzame en rechtvaardige vrede volgen.

Bij beschietingen op de Gazastrook en raketvuur op Israël kwamen tussen 10 en 20 mei meer dan 240 mensen om het leven, waaronder tientallen kinderen.

Aanzienlijke schade in Gaza

De Gazanen, die sowieso al gebukt gaan onder een strenge blokkade en de nasleep van vier oorlogen, moesten bijna twee weken het verwoestende bombardement van het Israëlische leger ondergaan.

Nu het stof is gaan liggen, meet onze partner Caritas Jeruzalem de verliezen en schade op. Die is enorm want Gaza is één van de dichtstbevolkte plaatsen ter wereld. Het gezondheidssysteem, dat door de blokkade sterk is verzwakt, kan de vele gewonden en de covid-19-epidemie niet de baas.

Tientallen ziekenhuizen zijn beschadigd door de bombardementen en kampen met elektriciteitstekorten. Ambulances geraken niet tot bij de gewonden omdat de wegen zijn verwoest. Het enige covid-19-screeningcentrum dat Gaza telt, is ook getroffen door bommen. Hoewel het essentieel is in de bestrijding van de pandemie, moet het noodgedwongen zijn activiteiten opschorten.

Medische noodhulp van Caritas

Caritas Jerusalem, gesteund door het wereldwijde Caritas-netwerk, bereidt een humanitair responsplan voor om medische zorg te verlenen en de kritieke toestand van de gezondheidszorg aan te pakken.

De kliniek van Caritas Jerusalem in Gaza, die tijdens de bombardementen moest sluiten, kon haar deuren weer openen. De medische teams van Caritas Jerusalem, die ongeveer 60 werknemers in Gaza hebben, verlenen eerste hulp aan de gewonden en begeleiden chronisch zieken. De komende dagen zullen mobiele eenheden en gemeenschapsorganisaties de meest kwetsbare bevolkingsgroepen van Gaza verzorgen en helpen bij de wederopbouw van de basisinfrastructuur.

Het hulpbetoon van Caritas Jerusalem voor covid-19, ondersteund door Caritas International Belgium, moest ook worden stopgezet. Intussen zijn de preventieteams die risicogezinnen begeleiden, weer volop aan de slag.

>>MEER TE LEZEN: over de covid-19-hulp die Caritas biedt in Gaza?

Waar blijft de vrede?

Een duurzaam staakt-het-vuren, respect voor humanitaire toegang en internationaal recht vormen de cruciale basis voor de bescherming van burgers en gezondheidswerkers. Caritas Jeruzalem hoopt uit de grond van haar hart dat dit staakt-het-vuren zal leiden tot de hervatting van het vredesproces en de opheffing van het embargo in Gaza.

De roep naar gerechtigheid en vrede klinkt in de regio luider dan ooit. De internationale gemeenschap moet in actie schieten. Caritas Jeruzalem vraagt haar dan ook om stil te staan bij de schade die deze oorlog heeft aangericht, maar zeker ook bij de onderliggende oorzaken van het conflict: bezetting, onteigening, nederzettingen en uitzettingen. Want die dragen bij aan het voortdurende geweld, de oorlog en de haat.

Ik steun de medische hulp van Caritas

en doe een gift via ons online betalingsplatform of op rekening BE88 0000 0000 4141 met mededeling ‘3991’

Verwant nieuws

Alle nieuwsberichten