Snelle reactie op covid-19 en de secundaire gevolgen ervan in Palestina

Caritas International België Snelle reactie op covid-19 en de secundaire gevolgen ervan in Palestina

Caritas Polska

Caritas Polska

15/02/2021

WAAR:

Gaza

BUDGET:

€ 166.500

DUUR:

van 1 januari tot 31 augustus 2021

LOKALE PARTNER:

Caritas Jeruzalem

FINANCIERING:

Belgische ontwikkelingssamenwerking

Caritas International België Snelle reactie op covid-19 en de secundaire gevolgen ervan in Palestina

Achtergrond: Covid-19 en kwetsbaarheden in Gaza

De Gazastrook is het dichtstbevolkte gebied ter wereld: meer dan 2 miljoen mensen leven er op 365 km2. In sommige gebieden bereikt de dichtheid liefst 60.000 mensen per km2. Dit gebied werd jarenlang afgesneden van de wereld door de Israëlische blokkade. Verschillende oorlogen in Gaza brachten ook blijvende schade toe aan de infrastructuur, terwijl het gezondheidssysteem op de rand van instorten staat. Er is een enorm tekort aan medische apparatuur.

Ondanks de inspanningen van de autoriteiten aan het begin van de pandemie, verspreidt het virus zich over de Gazastrook. De sociale en gezondheidsproblemen van de Gazanen worden in deze periode des te duidelijker. De grote armoede waardoor kwetsbare personen niet voorzichzelf kunnen instaan, doet de reeds chronische voedselonzekerheid in Gaza alleen maar toenemen. Sinds het begin van de pandemie is ook het geweld tegen vrouwen met meer dan 75% toegenomen.

>>LEES OOK: Coronavirus: die ene crisis te veel in het Midden-Oosten?

Doelstellingen: de Covid-19 en zijn impact op de meest kwetsbaren

Dit project behandelt drie hoofdthema’s:

  • De verspreiding van de Covid-19-pandemie tegengaan door het versterken van  preventiemaatregelen en de interventiecapaciteit van gemeenschappen en lokale en internationale actoren.
  • De meest kwetsbaren weerbaar houden nu door de pandemie de toegang tot voedsel en andere basisbehoeften moeilijk is. Dat kan door economische activiteiten, toegang tot sociale zekerheid en humanitaire hulp.
  • Zorgen voor gelijke toegang tot essentiële diensten en beschermingsmechanismen voor kwetsbare gemeenschappen die het risico lopen op geweld en/of misbruik.

DOELGROEP

De belangrijkste begunstigden van de gezondheids- en eerstehulpinterventies zijn 2.500 gezinnen (+/- 14.000 personen) die bijzonder kwetsbaar zijn: ouderen, mindervaliden, mensen met chronische ziekten en/of die lijden aan ondervoeding.

Kwetsbare familieleden van patiënten met symptomen van Covid-19 behoren zeker tot de doelgroep, net zoals mensen die moeilijk toegang hebben tot de gezondheidsdiensten (als gevolg van afstand en/of armoede).


Met de steun van de Belgische Ontwikkelingssamenwerking – DGD

Caritas International België Snelle reactie op covid-19 en de secundaire gevolgen ervan in Palestina

Help ons

Doe een gift

Giften van € 40 of meer op jaarbasis zijn fiscaal aftrekbaar. Je kan tot 45% van jouw gift terugkrijgen.

Een vraag? Neem contact met ons op