Economische crisis maakt Libanezen nog kwetsbaarder

Caritas International België Economische crisis maakt Libanezen nog kwetsbaarder

Isabel Corthier - De gezondheidszorg in Libanon staat zwaar onder druk. Caritas blijft de bevolking bijstaan, o.a. met deze mobiele klinieken (Taalabaya, 2016)

Isabel Corthier - De gezondheidszorg in Libanon staat zwaar onder druk. Caritas blijft de bevolking bijstaan, o.a. met deze mobiele klinieken (Taalabaya, 2016)

06/02/2020

Lege winkelrekken, werkloosheid, politieke onrust… De economische crisis in Libanon laat zich hard voelen. Al sinds oktober komen mensen op straat om de hoge ongelijkheid aan te klagen en een nieuwe regering te eisen. Maar beterschap is nog niet meteen in zicht.

“Er heerst momenteel echt chaos in Libanon,” zegt Sebastien Dechamps, die verantwoordelijk is voor onze projecten in het Midden-Oosten. “Caritas Libanon kan de hulpaanvragen amper bijhouden, maar blijft wel functioneren in deze moeilijke omstandigheden.”

Tekorten in gezondheidszorg

De Libanese gezondheidszorg staat zwaar onder druk. Ziekenhuizen dreigen patiënten niet meer te kunnen verzorgen doordat ze het zelf moeilijk hebben om hun personeel te betalen en geneesmiddelen aan te kopen.[1] 

Caritas doet er alles aan om haar eerstelijnscentra voor gezondheidszorg draaiende te houden. Wie zelf niet in de centra geraakt, kan rekenen op de mobiele klinieken van Caritas, die de meest kwetsbare mensen zelf gaan opzoeken.

> LEES OOK: Mobiele klinieken voor dringende medische noden

Terwijl voeding, medicatie en gezondheidszorg steeds minder toegankelijk worden, schieten werkloosheid en inflatie de hoogte in. Door de moeilijke omstandigheden waarin veel mensen moeten zien te (over)leven, is er ook meer nood aan psychosociale steun, die Caritas gratis aanbiedt.

Caritas International België Economische crisis maakt Libanezen nog kwetsbaarder
© Isabel Corthier – Mobiele kliniek in het centrum voor migranten in Taalabaya (2016)

Meer mensen in armoede

“De laatste jaren zagen we Libanezen, die schenkers en vrijwilligers van Caritas waren en nu onze hulp nodig hebben,” zei Dayane Daou, verantwoordelijk voor de medische projecten bij Caritas Libanon, deze zomer al. In het licht van deze crisis is haar vaststelling nog voelbaarder.

In januari 2019 gaf een VN-rapport al aan dat 28,5 % van de Libanezen leeft al onder de armoedegrens leeft[2]. Sindsdien is de situatie er alleen maar erger op geworden en zal dit aantal waarschijnlijk nog stijgen. De recente besparingen bij het Ministerie voor Sociale Zaken beloven alvast weinig goeds.

Bovendien bemoeilijkt een tekort aan dollars de import van noodzakelijke goederen zoals voedsel, wat fataal is voor bepaalde supermarkten in landelijke gebieden. Hun rekken blijven leeg.

>> LEES OOK: Libanon: kwetsbaarheden in stijgende lijn

Caritas Libanon deelde al meer dan 3.000 voedselpakketten uit. Deze pakketten werden ingezameld door jongeren bij particulieren en via lokale inzamelcampagnes. “En ze blijven voedsel en spullen inzamelen om uit te delen aan diegenen die er meest nood aan hebben,” zegt Sebastien Dechamps.


Ook jij kunt helpen. Doe vandaag nog een gift op het rekeningnummer BE88 0000 0000 4141 (vermeld “Libanon” in de mededeling) of ons online platform. Alvast bedankt.



1

Human Rights Watch, “Lebanon: Hospital Crisis Endangering Health”, december 2019, geraadpleegd op 05/02/2020.

2

De Libanese overheid en de Verenigde Naties: Lebanon crisis response plan 2017 – 2020, januari 2019, geraadpleegd op 22/08/2019.

Verwant nieuws

Alle nieuwsberichten