De verwoestende explosie in Beiroet

Caritas International België De verwoestende explosie in Beiroet

STR/Belga (2) - Een beeld voor en na van de haven van Beiroet na de explosies van dinsdag 4 augustus.

STR/Belga (2) - Een beeld voor en na van de haven van Beiroet na de explosies van dinsdag 4 augustus.

10/08/2020

Een apocalyptische scène. Er zijn geen andere woorden voor de verschrikkelijke explosie die dinsdag 4 augustus door Beiroet scheurde. De enorme ontploffing in de haven werd veroorzaakt door de ontbranding van 2.700 ton ammoniumnitraat. Er vielen minstens 160 doden en meer dan 6.000 gewonden. Gevreesd wordt dat de cijfers zullen oplopen. De zoektocht naar overlevenden en slachtoffers is nog steeds aan de gang. Het internationale Caritasnetwerk mobiliseert zich en organiseert met Caritas Libanon hulp ter plaatse.

Libanon heeft sinds 2005 al veel explosies meegemaakt. Ze waren allemaal verschrikkelijk – en traumatisch – maar hun omvang was nooit zo groot als die van gisteren. Balkons zijn ingestort, ramen verbrijzeld, gebouwen gescheurd. De schok, met een kracht van 4,5 op de schaal van Richter, werd gehoord en gevoeld tot in het noorden en het zuiden van het land. De klap werd zelfs tot 200 kilometer ver gevoeld in het naburige eiland Cyprus.

Medische zorg geraakt

Ziekenhuizen en artsen signaleerden al voor de explosie tekorten aan levensnoodzakelijke medische voorzieningen zoals verdovingsmiddelen, medicijnen en ander operatiemateriaal.

De explosie heeft minsten 4 ziekenhuizen geraakt, waaronder het St George ziekenhuis, een van de grootste van de stad. Het is zo zwaar beschadigd dat het moest sluiten en patiënten naar andere ziekenhuizen heeft moeten overbrengen. Resultaat waren chaotische taferelen waarbij veel gewonden werden geweigerd en overgebracht naar ziekenhuizen buiten Beiroet.

Ook medisch personeel raakte gewond: ten minste 4 verpleegkundigen stierven en vijf artsen raakten gewond.

Beschikbaarheid voedsel in gevaar

Duizenden families zijn getroffen. Velen van hen brengen de nacht door in verwoeste huizen of op straat. En dit in een dreigend klimaat van een dodelijke pandemie. De economie is in vrije val en delen van Beiroet zijn onbewoonbaar. Libanon heeft bovendien al maanden te lijden onder een sterke inflatie, een stijging van de consumentenprijzen en een daarmee gepaard gaande voedselonzekerheid. De beschikbaarheid van voedsel in het land komt onder nog zwaardere druk te staan, vooral nu de ontploffing ook twee graanopslagplaatsen heeft beschadigd, wat problemen kan opleveren voor de huidige opgeslagen voorraden en nieuwe importen.

Deze explosie zal langdurige gevolgen hebben voor de precaire voedselzekerheid in Libanon. De haven van Beiroet lijkt volledig verwoest. Dit is dramatisch, want het is de belangrijkste voedselpoort voor een land dat niet de middelen heeft om al zijn voedsel zelf te produceren, noch handel kan voeren met buurlanden Syrië of Israël.

Caritas is getroffen, maar gaat meteen aan de slag

De kantoren van Caritas Libanon zijn door de explosie getroffen en sommige ruimtes zijn volledig verwoest. Toch helpen de jonge vrijwilligers en het personeel van Caritas Libanon actief mee. Gisteren waren ze ter plaatse in de buurt van ziekenhuizen om de gewonden te helpen. Eerste hulp kon geboden worden: voedsel, water, enz.

Caritas International België De verwoestende explosie in BeiroetCaritas Libanon – Het personeel van Caritas Libanon was binnen enkele uren na de explosie ter plaatse om de gewonden te helpen.

De uren en dagen die volgen zijn zeer onvoorspelbaar. De ziekenhuizen zijn verzadigd. Elektriciteit (en dus ook het internet) is niet betrouwbaar. Handelaren in essentiële goederen hebben een tekort aan voorraad. De prijzen zullen wellicht nog sneller stijgen dan de voorbije maanden en essentiële goederen zullen onbetaalbaar worden.

De stad ligt in puin. Het is voor Caritas Libanon niet gemakkelijk om al precies in te schatten wat we de komende maanden nodig gaan hebben, maar die analyse wordt de komende dagen gemaakt. De wereld moet reageren. De Libanese bevolking heeft  meer dan ooit hulp nodig. Caritas International maakte ondertussen een eerste steunpakket van 50.000 euro vrij.

Doe een gift. Vandaag nog. Help de overlevenden van de ontploffing via ons online platform op rekeningnummer BE88 0000 0000 4141 met de mededeling “3911 Libanon”.

Verwant nieuws

Alle nieuwsberichten