Cycloon Idai verwoest grote delen van Mozambique, Zimbabwe en Malawi

Caritas International België Cycloon Idai verwoest grote delen van Mozambique, Zimbabwe en Malawi
Caritas International België Cycloon Idai verwoest grote delen van Mozambique, Zimbabwe en Malawi
20/03/2019

De doortocht van cycloon Idai zorgde voor ongeziene ravage in Zuidoost-Afrika. Er wordt gevreesd voor meer dan 1.000 doden. Families in Mozambique, Malawi en Zimbabwe verloren hun huis en hebben voedsel, water en onderdak nodig.

De meeste schade werd opgemeten in Mozambique, waar de cycloon in de nacht van 14 op 15 maart aan land ging en met windsnelheden van meer dan 170 km per uur de kuststad Beira verwoestte. De stad van een half miljoen inwoners staat momenteel voor 90% onder water. Veel gebieden zitten nog steeds zonder stroom. Door de beperkte communicatie en vernielde infrastructuur geraken hulpverleners moeilijk tot bij de slachtoffers en is de totale omvang van de ramp moeilijk in te schatten.

Dringende noden

Momenteel zijn teams van Caritas Mozambique onderweg naar Beira met 1.500 tentzeilen. “Er is een tekort aan voedsel, water en onderdak. Het is nog steeds moeilijk om informatie vanuit Beira te krijgen omdat het communicatienetwerk plat ligt,” zegt Antonio Anosso, humanitair werker van Caritas Mozambique. “Onze prioriteit is momenteel mensen redden, huisvesten en de getroffen groepen registreren. We hebben dringend nood aan voedsel, golfplaten, water en sanitaire voorzieningen, onderdak en zaden.”

De cycloon vervolgde haar pad naar buurlanden Zimbabwe en Malawi, die ook zwaar getroffen zijn. Al voor de komst van Idai had de regio te kampen met noodweer en zware stormen, en ook de komende dagen wordt nog hevige regenval verwacht. In de hele regio moesten tienduizenden mensen hun huis verlaten en zijn volledige dorpen en steden verwoest. Mensen zochten bescherming tegen het stijgende water op daken en in bomen.

Ergste ramp in decennia

Volgens Caritas Mozambique kan de impact van cycloon Idai zorgen voor de ergste ramp in decennia. Momenteel zijn de diocesane Caritasorganisaties van de getroffen zones bezig met de eerste rampenplannen en helpen ze met de evacuatie van mensen die hun huis verloren naar opvang die wordt voorzien door de overheid, maar ook naar kerken en parochiegebouwen.

Ook in Zimbabwe en Malawi staan de lokale Caritasorganisaties aan de zijde van de slachtoffers. Ze evalueren de noden, zamelen hulpgoederen in en hebben lokale vrijwilligers die klaarstaan om ter plaatse te helpen.

Jouw hulp is van vitaal belang. Doe een gift voor de slachtoffers van Idai online of op BE88 0000 0000 4141 met de mededeling “Idai”.

Verwant nieuws

Alle nieuwsberichten