Congo – Oeganda: werkkits en opleidingen om een nieuw leven op te bouwen

Caritas International België Congo – Oeganda: werkkits en opleidingen om een nieuw leven op te bouwen

Voogd Bahati Maneno (26) en zijn pleegzoon Issa (17): “Allebei verloren we onze ouders door het geweld in Noord-Kivu.” Bahati et Issa : plus qu’une famille d’accueil - ©Esther Ruth Mbabazi

Voogd Bahati Maneno (26) en zijn pleegzoon Issa (17): “Allebei verloren we onze ouders door het geweld in Noord-Kivu.” Bahati et Issa : plus qu’une famille d’accueil - ©Esther Ruth Mbabazi

28/06/2022

Oeganda is het grootste gastland voor vluchtelingen in Afrika. Hoewel ze zelf in armoede leven doen de Oegandezen wat ze kunnen om de vluchtelingen menswaardig op te vangen. Gebrek aan werkgelegenheid vormt echter een probleem. Caritas helpt om oplossingen te vinden voor de meest kwetsbare Congolese vluchtelingen. Bahati, Issa, Justine getuigen vanuit Kyangwali, een gastdorp niet ver van de Congolese grens*.

Bahati en Issa: meer dan een gastgezin

Bij de Congolese vluchtelingen in Kyangwali ondersteunt Caritas International pleeggezinnen. Zoals pleegouder Bahati Maneno die zich ontfermde over Issa Barijunaki, 17 jaar.

Bahati: “Toen ik Issa ontmoette, besefte ik dat we allebei hetzelfde verhaal delen: allebei verloren we onze ouders door het geweld in Noord-Kivu. Issa was hier helemaal alleen en leefde in erg kwetsbare omstandigheden. Ik had de middelen niet om hem te helpen. Uiteindelijk hielp Caritas ons en kunnen we nu samenleven als pleeggezin.”

Caritas International België Congo – Oeganda: werkkits en opleidingen om een nieuw leven op te bouwen

Issa, een jongen van 17 jaar die zielsalleen uit Congo kwam - ©Esther Ruth Mbabazi

Met hulp van Caritas International kon Bahati in Kyangwali zijn eigen chapatibakkerij opzetten met twee medewerkers. Hij spaart nu om een tearoom te openen. “Caritas gaf ons hoop. Issa is gelukkig, hij gaat naar school, mijn bedrijf groeit.”

Issa wil graag verder studeren en later chauffeur worden. In de schoolvakantie helpt hij Bahati in de zaak: “Dankzij Caritas kan ik naar school gaan, kunnen Bahati en ik voorzien in onze basisbehoeften en zijn we een gezin geworden.”

 

Justine en haar moeder: hechte groep zorgt voor een sociaal vangnet

Samen met haar moeder richtte Justine Uwimana de groep Upendo op in Kyangwali. Met hulp en begeleiding van Caritas International kon de groep een coöperatief bedrijf opstarten. Justine en haar moeder begonnen met landbouw en de productie van babykleertjes. Ondertussen groeide Upendo uit tot een hechte groep van dertig leden, allemaal van Congolese komaf.

Caritas zorgde voor de nodige werkkits, opleiding en begeleiding waarmee ze nu aubergines, maniok en kool verbouwen, en guave- en mangobomen plantten. Met een innovatief systeem slagen ze erin om – ondanks de droogte – champignons te kweken. En er zijn plannen om wijn te produceren.

Caritas International België Congo – Oeganda: werkkits en opleidingen om een nieuw leven op te bouwen

©Esther Ruth Mbabazi

We besloten de gemeenschap erbij te betrekken om elkaar te steunen en samen iets op te bouwen.

Justine Uwimama (helemaal vooraan)

Upendo ontwikkelde een spaar- en leensysteem om de winst te investeren en te zorgen voor een sociaal vangnet voor de leden en de vluchtelingengemeenschap. Justine Uwimama: “Onlangs ben ik afgestudeerd als kleuterleidster. Ik wil graag lesgeven aan kinderen uit de hele gemeenschap: Congolese én Oegandese kleuters.”

Met jouw steun kunnen we nog meer groepen vluchtelingen aan een broodwinning helpen. Een eerste stap om in Oeganda hun dromen waar te maken.

Steun onze structurele hulp voor wie het meest kwetsbaar is

In Kyangwali worden de Congolese vluchtelingen menswaardig opgevangen, maar de nood blijft groot.

Caritas International begeleidt er startende mini-bedrijfjes om de vluchtelingen aan een bron van inkomsten te helpen. Dat kan alleen met jouw steun. Zo help je die mensen om zichzelf te helpen. Jouw warme solidariteit is vooral belangrijk voor wie het meest kwetsbaar is: kinderen en niet-begeleide minderjarigen, jonge meisjes en alleenstaande moeders, mensen met een handicap.

  • Met 38 euro ‘sponsor’ je de beroepsopleiding van een jonge vluchteling.
  • Voor 68 euro bezorgen we die jongere een werkkit met het nodige basismateriaal om na die opleiding een eigen broodwinning op te starten.
  • Een compleet startpakket van opleiding + werkkit komt op 106 euro. Daarmee maak je een jonge vluchteling helemaal economisch onafhankelijk.

Dankzij jou bouwen de meest kwetsbare Congolese vluchtelingen in Oeganda een nieuwe toekomst uit. Help mee. Alsjeblieft. Elk bedrag is welkom. Schrijf jouw gift vandaag nog over via BE 88 0000 0000 4141, met de mededeling “4178 Congo” of via ons online giftenplatform.*

In Oeganda worden de vluchtelingen niet opgevangen in kampen maar kunnen ze terecht in gastdorpen. Ze krijgen er een stukje grond en mogen werken en rondreizen. Ze hebben dus meer autonomie en de integratie in de gastgemeenschap verloopt makkelijker.

Verwant nieuws

Alle nieuwsberichten