Caritas vecht tegen de hongersnood in Afrika: een overzicht

Caritas International België Caritas vecht tegen de hongersnood in Afrika: een overzicht

Mark Mitchel/Caritas Nieuw Zeeland

Mark Mitchel/Caritas Nieuw Zeeland

03/04/2017

Tot 20 miljoen mensen, vooral in Jemen, Zuid-Soedan, Nigeria en Somalië zijn met honger bedreigd. Naast de droogte spelen ook conflicten een belangrijke rol in deze crisis. Het Caritasnetwerk blijft haar inspanningen opdrijven.

Zuid-Soedan: voedsel, water, hygiëne en onderdak

De Verenigde Naties en de Zuid-Soedanese regering hebben de hongersnood uitgeroepen in Unity State waar de situatie het ergst is. Daar, maar ook in alle andere staten van het land zorgt het Caritasnetwerk met de lokale Caritasorganisaties voor voedselhulp, zaaigoed en landbouwmaterieel, water en hygiënekits. Waar mogelijk, zetten we onze landbouwprogramma’s voort en werken we aan vredesopbouw.

Vluchteling in Oeganda

Van augustus tot december vluchtten zo’n 500.000 inwoners van de regio Yei voor het geweld naar Oeganda. 300.000 van hen kwamen ondertussen terecht in een onherbergzame buurt, omgedoopt tot het ‘Bidi Bidi vluchtelingenkamp’.

Ward Tanghe, onze verantwoordelijke voor Zuid-Soedan is ter plaatse: “In 5 maand tijd veranderde één van Oeganda’s minst bevolkte regio’s tot een agglomeratie van meer dan 300,000 inwoners. Zo veel mensen langdurig van voedsel voorzien, is een onmogelijke opgave. Tegen midden 2017 wil de overheid dat de vluchtelingen in staat zijn om hun eigen voedsel te produceren”.

Met de steun van de Zwitserse ambassade in Zuid-Soedan, verdeelde Caritas er in oktober vorig jaar 8 ton zaaigoed en 12.000 stuks landbouwgereedschap. 3.600 vluchtelingenfamilies konden zo een klein geïrrigeerd groentetuintje aanleggen. We willen onze steun uitbreiden tot 8.400 vluchtelingengezinnen.

Nigeria en het Tsjaadmeerbekken

Hulp voor de slachtoffers ter plekke wordt bemoeilijkt door de 1,9 miljoen inheemse vluchtelingen van de aanslepende oorlog tussen het leger en de terreurgroep Boko Haram. Caritas (hoofdzakelijk CaritasVerenigde Staten) helpt zowel mensen op de dool (70%) als gastgemeenschappen (30%) in en rond Maiduguri en de Kaga Local Government area (LGA). In de komende maanden wordt de hulpverlening uitgebreid naar Gulani en Gujba LGA, Yobe State en Admawa State.

Voedsel hulp blijft prioritair, naast basisbenodigdheden (zeep, water, kookgerief) voor 50.000 mensen. Caritas heeft tot dusver 1.650 families geholpen met onderdak, water en sanitatie. 8 waterbevoorradingspunten in Maiduguri zijn onder constructie of worden hersteld. Om de mensen niet afhankelijk te maken van voedselhulp verdelen we ook zaaigoed en werktuigen. Wij behandelen ondervoeding, diarree en longontsteking in medische centra. 259.483 kinderen zijn gevaccineerd en 763 kinderen zijn gescreend op ondervoeding.

 

Vluchteling in Niger

Caritas International België helpt ook 1.000 Nigeriaanse vluchtelingengezinnen die de grens overgestoken zijn met Niger in de Diffa-regio. Ze krijgen gedurende zeven maanden, elke maand 42 euro. Hetzelfde bedrag gaat naar 1.000 Nigerese gezinnen gedurende 4 maanden. Zij kunnen hiermee eten kopen, maar ook kleinvee of een eigen handeltje opzetten om zo in inkomsten te voorzien. 500 jongeren in Diffa krijgen de mogelijkheid om wat geld te verdienen met het schoonmaken van straten of andere gemeenschapsactiviteiten.

Somalië: honger en cholera

Caritas Ierland is al 25 jaar actief in Gedo met gezondheidszorg, medische zorg, voedingsprogramma’s en onderwijs. Het steunt 3 ziekenhuizen, 10 centra voor basiszorg en 4 medische centra. De voedingsprogramma’s in de centra zijn uitgebreid van 9.000 naar 12.000 kinderen; met proper water en geneesmiddelen gaan we de strijd aan tegen de cholera; voedselbedelingen in scholen moeten de kinderen op de schoolbanken houden. We willen vermijden dat dit een verloren generatie wordt.

Caritas Verenigde Staten is actief in landelijke regio’s in centraal Somalië, en in de buurt van de grens met Kenia. Veel boeren hebben geen geld meer. Hun dieren zijn gestorven, ze zijn hun kapitaal kwijt. Caritas geeft cash aan mensen waar nog voedsel en water voorhanden zijn. Ze blijft ook haar duurzame activiteiten verder zetten: waterputten graven en herstellen, vormingsactiviteiten rond waterbeheer. We proberen op die manier te verhinderen dat mensen hun huis verlaten op zoek naar hulp en in overbevolkte kampen terecht komen

Mensenlevens redden

Om zoveel mogelijk mensenlevens te redden hebben Caritas International en de andere leden van het Consortium 12-12 de actie Hongersnood 12-12 gelanceerd. Want om een humanitaire crisis van deze schaal het hoofd te bieden, zijn er meer middelen nodig. Help mee op www.caritasinternational.be of op www.1212.be.

Logo 1212.

Verwant nieuws

Alle nieuwsberichten